Ingredience
- 2 kuřecí stehna
- 100 ml drůbeží vývar
- 30 g máslo
- 1 jarní cibulka
- olej
Marináda
- z 1 ks pomerančová šťáva
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce tmavá sojová omáčka
- 2 lžíce světlá sojová omáčka
- 1 lžíce med
- 1 lžíce strouhaný zázvor
- 1 lžíce olej
- 1 lžička sriracha omáčkanebo chilli koření
Rýže
- 0,75 hrnku jasmínová rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vymačkáme šťávu z pomeranče a smícháme s prolisovaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, sojovkou, medem, olejem a chilli omáčkou. Kuřecí stehna očistíme a vložíme do marinády. Ze všech stran marinádou pomažeme. Zakryjeme fresh fólií a necháme marinovat nejlépe přes noc. |
2 Hotovo | Před přípravou vyndáme z lednice a necháme hodinu stát při pokojové teplotě. Do pekáčku nalijeme trošku oleje, stehna necháme okapat a položíme na olej. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 45 minut. Po půl hodině potřeme zbylou marinádou. |
3 Hotovo | Rýži propláchneme vodou, doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme a vaříme pod pokličkou 12 minut. Nejdřív zprudka, a když začne bublat, teplotu snížíme. |
4 Hotovo | Opět potřeme stehna marinádou, zvýšíme teplotu na 200 st. C a ještě 10-15 minut dopečeme dozlatova. Do šťávy nalijeme decku horkého vývaru a přihodíme máslo. Necháme rozpustit. Na talířích posypeme pokrájenou jarní cibulkou. |