Postup přípravy
Ačkoliv v severní Africe, odkud k nám kuskus přicestoval, se tyto droboučké těstoviny vyrábí ještě hezky růčo a pak se suší na sluníčku, my na to jdeme technicky a práci jsme svěřili strojům.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 větší hrnek kuskusu (4 porce)
- 2 hrnky vody
- 1 zeleninový bio bujon
Teplá část
- 1 velký krůtí řízek
- hrst čerstvých arašídů
- 1 maličká cuketa
- 1/2 pálivé červené papričky
- 2 mrkve
- 1 cibule
- olej
- pepř, sůl, kari, sojová omáčka
Studená část
- 1 menší okurka
- 2 pevná malá rajčátka
- 1 bílá paprika
Postup:
V kastrolu svaříme vodu s bujonem a vsypeme odměřený kuskus. Promícháme a necháme stát 10 minut. Mezitím si připravíme ostatní přísady. Na oleji orestujeme na nudličky nakrájený řízek, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a restujeme. Po chvilce přihodíme buráky, chilli papričku a kolečka mrkve a cukety. Restujeme za častého míchání.
Připravíme si zbylou zeleninu, okurku, rajčátka i papriku omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Teplou směs osolíme, okořeníme pepřem a kari a zakápneme sojovou omáčkou dle chuti.
Kuskus přesypeme do velké mísy, přimícháme teplou směs a nakonec studenou zeleninu.