Ingredience
Příprava
- 110 ml vlažná voda
- 100 g žitná mouka
- 100 g žitný kvásek
A dále
- 370 ml vlažná voda
- 300 g hladká mouka
- 300 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 30 g slunečnicová semínka
- 14 g sůl
- 1 lžička kmínvrchovatá
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kvásek dáme do mísy (ideálně od kuchyňského robota), přilijeme 110 ml vlažné vody a přisypeme 100 g žitné mouky. Promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10-12 hodin kynout. Ne déle. Zákvas stále stoupá, ale v určitou dobu začne zase klesat. Pokud jsme spotřebovali na přípravu zákvasu všechen kvásek, z tohoto množství odebereme lžíci do sklenice na další "vychování" kvásku. |
2 Hotovo | Přisypeme odměřenou mouku a zalijeme 370 ml vlažné vody (některá mouka potřebuje vody víc, takže to může být až 400 ml). Osolíme, přidáme koření a semínka a zaděláme těsto. Může nám s tím pomoct kuchyňský robot s hnětacím hákem. Spustíme na 1. stupeň a hněteme asi 5 minut. Pak na 2 minutky přepneme ještě na stupeň 2. Sundáme z robota, vyjmeme hnětací hák, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Namočíme si ruku vodou, suchou rukou chytneme mísu a mokrou rukou těsto v míse vždy z jedné strany povytáhneme nahoru a přeložíme navrch. Pěstí přimáčkneme. Takhle to uděláme několikrát. Mísu vždy trochu pootočíme. Zakryjeme utěrkou a necháme opět hodinu stát. Znovu vše zopakujeme. Opět zakryjeme, necháme stát a promačkáme a necháme stát ještě hodinu. |
4 Hotovo | Poté těsto vyjmeme z mísy, důkladně jej prohněteme oběma rukama na pomoučném stole (už si je nemáčíme). Těsto bříšky dlaní odtlačujeme od sebe a prsty jej zase přitáhneme. Takhle to děláme asi 5 minut. Ošatku vysypeme důkladně hladkou moukou nebo škrobem (mně se osvědčil škrob). Z těsta uválíme bochánek a hladkou stranou dolů jej dáme do ošatky. Povrch poprášíme žitnou moukou. Zakryjeme fresh fólií nebo vložíme do mikroténové tašky a zabalíme. Necháme stát aspoň 90 minut. |
5 Hotovo | Rozpálíme troubu na 230 st. C, včetně pečícího plechu a jednoho hlubšího plechu pod ním. Když už je teplota na požadované výši, chleba opatrně vyklopíme na pečící papír a i s ním jej vložíme do trouby na rozpálený plech. Do spodního plechu vylijeme hrneček vody. Troubu zavřeme a chleba 12 minut zapečeme. |
6 Hotovo | Teplotu stáhneme na 190 st. C, troubu otevřeme, vyndáme plech s vodou a dvířka zavřeme. Dopečeme cca 30 - 35 minut. Je-li chleba upečený, poznáme podle dutého zvuku. Klouby prstu na něj poklepáme. Hotový chleba pomažeme čistou vodou pomocí mašlovačky nebo poprášíme vodou z rozprašovače. Krájíme vychladlý. |
7 Hotovo |