Ingredience
Rozkvas
- 50 g žitný kvásek
- 70 g žitná mouka
- 90 ml voda
Na těsto
- 280 ml voda
- 250 g pšeničná mouka hladká
- 200 g žitná mouka
- 150 ml horká voda
- 70 g jemné ovesné vločky
- 50 g slunečnicová semínka
- 13 g sůl
- 1 lžička kmín
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si rozkvas. Kvásek smícháme s vodou a žitnou moukou na konzistenci hustšího lívancového těsta. Přikryjeme utěrkou a igelitem a necháme přes noc nakynout. Ráno odebereme lžíci do skleničky a dokrmíme lžící žitné mouky a 2 lžícemi vody. Promícháme a necháme na kuchyňské lince "rozběhnout". Pak odložíme do lednice, aby se kynutí zpomalilo. Kvásek přikrmujeme každý druhý den. |
2 Hotovo | Taky zalijeme vločky vroucí vodou a necháme chvilku odstát. Do rozkvasu přidáme pšeničnou a žitnou mouku a také nacucané vločky. Osolíme, okmínujeme a zalijeme vlažnou vodou. V robotu rozmícháme na poměrně lepivé těsto. Nebude úplně hutné. Z vlastní zkušenosti vím, že "řidší" těsto znamená chutnější chléb. |
3 Hotovo | Těsto znovu zakryjeme utěrkou a igelitem a necháme 2 hodiny kynout. Pomocí hnětací metly opět propracujeme a necháme zakryté další 2 hodiny stát. Poté těsto pomocí vařečky přendáme o chlebíčkové formy, zakryjeme naolejovaným papírem (pro případ, že těsto nakyne až k papíru, bude se lépe odstraňovat) a utěrkou a necháme zase aspoň hodinu a půl kynout. |
4 Hotovo | Troubu rozpálíme na 230 st. C a formu do ní vložíme. Zapečeme 15 minut. Pak teplotu snížíme na 195 st. C a pečeme 35 minut. Poté chleba z formy vyklopíme a necháme na mřížce péct ještě 10 minut. Chleba tím získá křupavost. Krájíme po zchladnutí. |
5 Hotovo |