Ingredience
- 400 ml voda
- 350 g chlebová mouka pšeničná
- 250 g chlebová mouka žitná
- 160 g žitný kvásek
- 10 g sůl
- 2 lžíce olej
- 1 lžíce kmínpříp. další semínka, např. lněná
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kvásek si buď můžete vypěstovat sami ze žitné mouky a vlažné vody anebo poprosit někoho, kdo již kvásek má. Na internetu najdete "kváskovou mapu". Pokud se budete o kvásek poctivě starat a pravidelně ho přikrmovat, vydrží vám navěky. |
2 Hotovo | V míse prohněteme všechny ingredience v polotuhé těsto. Pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme 2 a čtvrt hodiny kynout. Poté těsto opět prohněteme, uhladíme a přendáme do střední misky vyložené pečícím papírem, která nám tvar bochníku podrží. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 2 a čtvrt hodiny. |
3 Hotovo | Poté nakynutý chléb opatrně přetáhneme na plech, povrch navlhčíme vodou a dáme do trouby rozpálené na 210 st. C na 15 minut. Vedle chleba položíme kovový hrneček s trochou vody. Po prudkém zapečení otevřeme troubu, aby se snížila teplota na 180 st. C, vodou z hrnečku pomocí mašlovačky opět navlhčíme kůrku a pečeme dalších 30 minut. Je-li chleba dobře upečený, po zaklepání na kůrku bude znít dutě. |