0 0
Kváskový pšenično-žitný chléb

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

400 ml voda
350 g chlebová mouka pšeničná
250 g chlebová mouka žitná
160 g žitný kvásek
10 g sůl
2 lžíce olej
1 lžíce kmín příp. další semínka, např. lněná

Kváskový pšenično-žitný chléb

Trendy:
  • Levné a chutné recepty
  • Zdravé recepty

Nechápu, jak naše pra pra báby zvládaly veškerou péči
o hospodářství a ještě k tomu ručně zadělávat a péct chleba :)

  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kvásek si buď můžete vypěstovat sami ze žitné mouky a vlažné vody anebo poprosit někoho, kdo již kvásek má. Na internetu najdete "kváskovou mapu". Pokud se budete o kvásek poctivě starat a pravidelně ho přikrmovat, vydrží vám navěky.

2
Hotovo

V míse prohněteme všechny ingredience v polotuhé těsto. Pomoučíme, přikryjeme utěrkou a necháme 2 a čtvrt hodiny kynout. Poté těsto opět prohněteme, uhladíme a přendáme do střední misky vyložené pečícím papírem, která nám tvar bochníku podrží. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout další 2 a čtvrt hodiny.

3
Hotovo

Poté nakynutý chléb opatrně přetáhneme na plech, povrch navlhčíme vodou a dáme do trouby rozpálené na 210 st. C na 15 minut. Vedle chleba položíme kovový hrneček s trochou vody. Po prudkém zapečení otevřeme troubu, aby se snížila teplota na 180 st. C, vodou z hrnečku pomocí mašlovačky opět navlhčíme kůrku a pečeme dalších 30 minut. Je-li chleba dobře upečený, po zaklepání na kůrku bude znít dutě.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Rozpečený Hermelín s brokolicí a ořechy
další
Čaj pevného zdraví
předchozí
Rozpečený Hermelín s brokolicí a ořechy
další
Čaj pevného zdraví

Přidejte svůj komentář