Ingredience
- 0,5 květák
- 10 cherry rajčátka
- 0,5 silnostěnná paprika
- čerstvá bazalka
- na vymazání formy máslo
- sůl
Bešamel
- 280 ml mléko
- 40 g máslo
- 20 g hladká moukabezlepkáři třeba jáhlovou
- 1 lžíce citrónová šťáva
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
A dále
- 20 g parmazán
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Květák omyjeme, osolíme a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Papriku a rajčata opláchneme a přepůlíme. Papriku nakrájíme na kostičky. |
2 Hotovo | V malém kastrolku rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a malou chviličku smažíme. Přilijeme chladné mléko a rozmícháme dohladka. Osolíme, opepříme, ochutíme špetkou muškátového oříšku a vaříme až bešamel zhoustne do požadované konzistence. Případně doředíme mlékem. Nakonec okyselíme citrónovou šťávou a vůbec doladíme podle vlastní chuti. |
3 Hotovo | Zapékací misku vymažeme máslem, narovnáme do ní kousky květáku, posypeme rajčátky, paprikou a na kousíčky nakrájenou bazalku. Přelijeme bešamelem, posypeme jemně nastrouhanýn sýrem a zapečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 20-25 minut. |