Ingredience
- 1 menší květák
- 2 stroužky česnek
- 2 kostičky zeleninový bio bujónnebo zeleninový vývar
- 1 ks cibule
- 1 lžička kukuřičný škrob
- olej
- mletý pepř
- petrželka
Strouhání
- 100 g hrubá moukapřimíchala jsem trochu celozrnné
- 1 ks vejce
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Květák očistíme, omyjeme a odkrojíme košťál. Dvě růžičky si schováme na závěrečně "zavaření" a zbytek rozkrájíme na kousky. Cibuli s česnekem posekáme nadrobno a orestujeme na oleji. Když začne sklovatět, přidáme posekaný květák a promícháme. Necháme chviličku opékat a pak zalijeme vroucí vodou. Přidáme bujón a pepř a cca 10 minut vaříme. |
2 Hotovo | Mouku s vejcem a špetkou soli zpracujeme v hutné těsto (kdyby bylo řídší, trošku mouky přidáme) a nastrouháme na hrubém struhadle. Rozložíme po vále a necháme aspoň pár minutek zaschnout. Požadované množství zavaříme v osolené vroucí vodě po dobu cca 2 minut. Poté přidáváme rovnou do porcí polévky na talířích. Strouhání, které nespotřebujeme, necháme pořádně doschnout a uchováme na příště v papírovém pytlíku. |
3 Hotovo | Polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Přidáme škrob rozmíchaný v deci vody. Květákové růžičky, které jsme si nechali na závěr, rozebereme na maličké kousky a vhodíme do polévky. Promícháme a ještě minutku povaříme. |