Ingredience
Těsto
- 500 g hrubá mouka
- 250 ml mléko
- 30 g droždí
- 20 g máslo
- 4 g cukr
- 2 g sůl
- 1 ks vejce
- borůvky
- moučkový cukr
A ještě
- tvrdý tvaroh
- moučkový cukr
- máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a promícháme. Necháme 10 minut stát, aby se droždí zaktivovalo. Přidáme mouku, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme ve vláčné, spíš trošičku tužší těsto, které se nelepí k misce. Ideálně nám v tom pomůže kuchyňský robot. Hotové těsto necháme hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem. |
2 Hotovo | Mezitím si nastrouháme tvaroh, rozpustíme máslo na polití knedlíků a připravíme pařák. Případně do velkého kastrolu nalijeme vodu, navrch připevníme pevnou gumou plátno, na kterém budeme knedlíky napařovat. Samozřejmě knedlíky můžeme taky uvařit ve vroucí vodě. V každém případě tepelně upravujeme 8 minut. Pokud zvolíme meruňky, tak 10 minut. |
3 Hotovo | Nakynuté těsto rozválíme na váleček a nakrájíme na 20 stejných kousků. Na vál si nasypeme trochu mouky na případné „namáčení“ rukou nebo těsta. Každý kousek rozplácneme na placičku, doprostřed navrstvíme lžičku borůvek. Posypeme půl lžičkou moučkového cukru a důkladně zabalíme. Do kastrolu nalijeme vodu, umístíme na ní pařák a přivedeme k varu. Do připraveného pařáku vložíme několik knedlíků spojem dolů a aspoň 3 cm od sebe (ještě dost nabydou) a paříme 8 minut. Případně je vkládáme do vroucí osolené vody, taky jen několik, protože vařením taky nabydou, a v polovině varu otočíme. Knedlíky, které vytáhneme z páry nebo vody, propínáme vidličkou, aby unikla pára. |
4 Hotovo | Na talíři posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem. Navrch můžeme ještě dát lžíci zakysanky. |
2 komentářů Schovat komentáře
Pokud někde budete na Valašsku, zkuste se zastavit na borůvkové knedlíky na Kohútce (Nový Hrozenkov), jsou vyhlášené široko daleko:
https://www.jidlonacestach.cz/boruvkove-knedliky-z-kohutky/
Obrovská porce, borůvky sbírají na kopcích okolo, k tomu je to fajn odměna po výšlapu do kopce 🙂
Bezva tip, moc děkuju 🙂