Ingredience
- 260 g polohrubá mouka
- 125 ml mléko
- 1 vejce
- 1 rohlík
- 0,5 lžičky sůl
- 0,3 droždí
- 1 špetka cukr krupice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a nasypeme trošičku cukru. Necháme vzkypět kvásek. Do mísy odvážíme mouku, osolíme, přilijeme kvásek a klepneme vejce. Důkladně vypracujeme nelepivé těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Rohlík nakrájíme na malé kostičky a zapracujeme do hotového těsta. Bochánek poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a na hodinu odložíme na teplém místě, aby nakynul. |
2 Hotovo | Z nakynutého těsta vytvarujeme váleček o průměru cca 6 cm a necháme ještě 15 minut kynout. Zatím si přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém kastrolu. Nakynutou šišku vložíme do silně vroucí vody a vaříme 20 minut. Knedlík ve vodě ještě hodně nakyne. Po 10 minutách jej obrátíme. |
3 Hotovo | Uvařený knedlík vyndáme z vody a hned na několika místech propícháme špejlí, aby se nám nesrazily. Necháme chviličku zchladnout a nakrájíme bílou nití na plátky. |