Ingredience
Těsto
- 300 g hladká mouka
- 125 ml mléko
- 90 g máslo
- 30 g cukr krupice
- 20 g droždí
- 1 žloutek
- větší špetka sůl
Náplň
- 250 g měkký tvaroh
- 50 g zakysaná smetana
- 30 g cukr krupice
- 1 vejce
- 1 zarovnaná lžička Gustin
- vanilka
- drobné ovoce
Drobenka
- 35 g hrubá mouka
- 25 g vlašské ořechy
- 30 g cukr krupice
- 30 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Před tím, než začneme připravovat těsto, vyskládáme si všechny ingredience z lednice a špajzky na stůl, aby se jim vyrovnaly teploty. Máslo rozpustíme a necháme také stát na stole. |
2 Hotovo | Potom si přihřejeme mléko, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a mouky, promícháme a necháme vzejít kvásek. |
3 Hotovo | Do hnětací mísy odvážíme mouku, cukr a osolíme (kynuté těsto potřebuje větší špetku než ostatní moučníky). Sypkou směs promícháme a vlijeme vzkypěné droždí, přidáme měkké máslo a také žloutek. Zpracujeme v těsto, které je vláčné, měkké a nelepivé. Ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a kusem igelitu a necháme kynout cca 1 hodinu. |
4 Hotovo | Mezitím si připravíme náplň z tvarohu, zakysané smetany, cukru, vanilky a vejce. Pokud použijeme tvaroh vaničkový nebo je-li náplň řidší, přidáme trochu Gustinu. Také si připravíme drobenku smícháním a promnutím mouky, cukru, másla a rozsekaných vlašských ořechů. |
5 Hotovo | Nakynuté těsto rozdělíme na 10 kousků (můžeme si je odvážit na váze, aby byly stejné, cca 45 g) a rozválíme je na placičky. Okraje placiček potřeme bílkem, který nám zbyl z těsta. Na každou navrstvíme pořádný díl náplně a rozetřeme po celé ploše. Osobně rozvaluji na tenké placičky a náplň roztírám až do kraje, protože u mužské části naší rodiny končí okraje v koši :). |
6 Hotovo | Na náplň navrstvíme ovoce a zasypeme drobenkou. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme dozlatova, cca 25-30 minut. |