Ingredience
Těsto
- 320 g hladká mouka
- 140 ml mléko
- 70 g máslo
- 40 g cukr krupice
- 25 g droždí
- 2 žloutek
- z 0.3 citrónová kůra
- větší špetka sůl
Náplň
- 250 g měkký tvaroh
- 30 g moučkový cukr
- 1 žloutek
- 1 lžička citrónová šťáva
- z 0.3 citrónová kůra
Drobenka
- 60 g polohrubá mouka
- 40 g cukr krupice
- 40 g máslo
A ještě
- borůvky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si aspoň hodinu předem vyndáme z lednice vejce, mléko, droždí a máslo. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Omyjeme borůvky a necháme na cedníku oschnout. Citrón vydrbeme pod tekoucí vodou pomocí kartáčku. |
2 Hotovo | Mléko přihřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí. Přisypeme lžičku cukru a počkáme pár minut než droždí vzkypí. Zatím odvážíme mouku, smícháme se zbytkem cukru a větší špetkou soli. Přidáme kůru nastrouhanou ze třetiny citronu. Přilijeme aktivované droždí, přidáme vejce, máslo a zpracujeme měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Mezitím si smícháme tvaroh s moučkovým cukrem, nastrouhanou citrónovou kůrou i šťávou a žloutkem. A taky připravíme drobenku z mouky, krupicového cukru a povoleného másla. |
4 Hotovo | Z vykynutého těsta vyválíme větší šišku a rozdělíme jí na 8 dílků. Ukoulíme z nich bochánky, zakryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout. Každý bochánek pak rozplácneme na placičku. Na ní navrstvíme lžíci tvarohové náplně a zabalíme do "buchtičky". Ty pokládáme na plech vyložený pečícím papírem spojem dolů. Mezi nimi necháme asi 3 cm mezery, ještě trochu nakynou. |
5 Hotovo | Zvrchu do nich opatrně promáčkneme prohlubeň. Okraje potřeme zbylým bílkem a důlek naplníme borůvkami, které přimáčkneme do těsta. Na ně navrstvíme bohatou vrstvu drobenky. |
6 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 20 minut dozlatova. |