Ingredience
Těsto
- 350 g hladká mouka
- 140 ml vlažná voda
- 15 g cukr krupice
- 4 g sůl
- 3 lžíce olej
- 3 g droždí sušené
- 1 ks vejcetrochu si schováme na potření
Náplň
- 120 g Modřenín
- 15 ks vlašské ořechypříp. slunečnice
- 5 stroužků česnek
- 1 dl olivový olej
- hrst hladkolistá petrželka
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažné vody vmícháme sušené droždí a špetku cukru. Necháme 5 minut odležet. V míse promícháme mouku se solí a zbylým cukrem. Přilijeme rozpuštěné droždí, olej a vyklepnuté vejce. Zaděláme vláčné, pružné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, pokud máme. Zpracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Na olivovém oleji orestujeme do světle růžova prolisovaný česnek spolu s posekanými vlašskými ořechy (příp. slunečnicová semínka). Přidáme i posekanou petrželku a pokud použijeme sedlčanský krémový Modřenín, můžeme trošku osolit, protože jeho chuť je příjemně jemná. |
3 Hotovo | Vykynuté těsto vyválíme na tenkou placku ve tvaru obdélníku. Čím tenčí, tím lepší. Placku potřeme připravenou směsí a posypeme nastrouhaným sýrem. Podélně zabalíme do rolády a nakrájíme na 12 špalíků. Do muffinového plechu narovnáme papírové košíčky a špalíčky do košíčků postavíme. Horní část – okraje – nastříhneme ostrými nůžkami asi po 3 cm a potřeme rozšlehaným zbytečkem vajíčka. |
4 Hotovo | Před samotným pečením necháme růžičky ještě aspoň 15 minut kynout. |
5 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 12-15 minut. |