Ingredience
Těsto
- 300 g hladká mouka
- 150 ml mléko
- 50 g cukr krupice
- 40 g máslo
- 20 g droždí
- 1 lžíce slunečnicový olej
- velká špetka sůl
Náplň
- 300 ml mléko
- 200 g mák
- 50 g cukr krupice
- 0,5 lžičky skořice
- špetka sůl
- švestky
Drobenka
- 30 g jemné ovesné vločky
- 30 g máslo
- 20 g cukr krupice
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj droždí a osladíme lžičkou cukru. Necháme 10 minut stát, aby vzkypěl kvásek. Do zadělávací mísy nasypeme mouku, zbytek cukru, sůl, přilijeme olej, máslo a vzkypělý kvásek. Zaděláme hladké pružné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Následně zakryjeme utěrkou a necháme hodinu na teplém místě kynout. |
2 Hotovo | Mezitím umeleme mák, nasypeme do kastrůlku, přidáme cukr, špetku soli a zalijeme mlékem. Pár minut podusíme, až se mléko vstřebá, ale mák bude stále vláčný. Potom necháme zchladnout. Vypeckujeme švestky (příp. necháme povolit mražené). |
3 Hotovo | Jemné vločky smícháme s cukrem a máslem a prsty užmouláme drobenku. Nebo si práci ulehčíme a směs "proženeme" sekáčkem. |
4 Hotovo | Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut stát. Po celém povrchu, kromě centimetrového okkraje, navrstvíme makovou náplň. Poklademe rozpůlenými švestkami řeznou plochou nahoru a posypeme drobenkou. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut, až okraj zezlátne. |
6 Hotovo |