Ingredience
Těsto
- 250 g hladká mouka
- 120 ml mléko
- 50 g cukr
- 30 g máslo
- 1 vejce
- 0,3 kostky droždí
- větší špetka sůl
- na potření máslo
Náplň
- 250 g švestková klevelanebo povidla či marmeláda
- 180 g mák mletý
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka dáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme jej pár minut zaktivovat. Mezitím rozehřejeme máslo. Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl. Promícháme a přidáme vejce, máslo a vzešlé droždí s mlékem. Důkladně zaděláme krásně měkké těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout. |
2 Hotovo | V mezičase umeleme mák a smícháme s klevelou. Nakynuté těsto rozválíme na pomoučené desce na obdélník a po celé ploše potřeme makovou náplní. Zarolujeme do rolády a nacpeme do formy na biskupský chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme máslem). Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 30 minut. |