Ingredience
Těsto
- 250 g hladká mouka
- 120 ml mléko
- 40 g cukr krupice
- 30 g máslo
- 1 vejce
- 0,3 droždí
- velká špetka sůl
- na potření olej
Náplň zastudena
- 100 g mák
- 12 švestky
- 2 lžíce med
- 1 kyselé jablko
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažného mléka nasypeme droždí, přidáme trošku cukru a necháme rozpustit. Odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, rozehřáté máslo a přilijeme mléko s droždím. Zpracujeme měkké tvárné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Těsto necháme hodinu kynout. |
2 Hotovo | Mezitím si nameleme mák, najemno rozstrouháme oloupané jablíčko a spolu se sirupem a špetkou soli promícháme. Omyjeme, vypeckujeme a rozpůlíme švestky. |
3 Hotovo | Vykynuté těsto na pomoučené lince rozválíme na obdélník silný max. 1 cm, jehož jedna strana bude 30 cm dlouhá, druhá bude delší. Po celé ploše, až do krajů, rozetřeme nádivku a v řadách poklademe půlky švestek. Závin zarolujeme. |
4 Hotovo | Ustřihneme si kus pečícího papíru, závin na něj přeneseme a vložíme do formy na biskupský chlebíček. Případně formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nebo, ale to jsem nezkoušela, upečeme závin bez formy. Povrch potřeme olejem a pečeme dozlatova, cca 30 minut při 170 st. C. |