Ingredience
- 250 g hladká mouka
- 250 g polohrubá mouka
- 110 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 100 ml mléko
- 80 ml podmáslí
- 60 g mandle
- 40 g rozinky namočené v rumu
- 20 g droždí
- 3 žloutek
- větší špetka sůl
Na dozdobení
- mandlové lupínky
- na potření bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Aspoň hodinu předem si namočíme rozinky do rumu. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promísíme. |
2 Hotovo | K mouce přilijeme mléko s droždím, podmáslí, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme okapané rozinky a posekané mandle a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou propracujeme a necháme kynout zase hodinu. Následně vytvarujeme 2 bochánky a položíme na plech na pečící papír. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme je kynout ještě další hodinu. |
3 Hotovo | Mezitím nahřejeme troubu na 180 st. C horkovzduch. Odpočinutý bochánek potřeme mašlovačkou zbylými bílky, na vršku nařízneme do křížku a posypeme lupínky mandliček. |
4 Hotovo | Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 15 minut. Potom teplotu stáhneme na 150 st. C a dopečeme dalších 20-25 minut. Je-li po této době hotový, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed mazance. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo. Mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý ostrým nebo zubatým nožem. |