0 0
Kynutý mazanec s podmáslím

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

250 g hladká mouka
250 g polohrubá mouka
110 g máslo
100 g cukr krupice
100 ml mléko
80 ml podmáslí
60 g mandle
40 g rozinky namočené v rumu
20 g droždí
3 žloutek
větší špetka sůl
Na dozdobení
mandlové lupínky
na potření bílek

Kynutý mazanec s podmáslím

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Tvar a barva mazance symbolizuje Slunce.

  • 210 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Na dozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Aspoň hodinu předem si namočíme rozinky do rumu. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Necháme nabobtnat. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promísíme.

2
Hotovo

K mouce přilijeme mléko s droždím, podmáslí, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme okapané rozinky a posekané mandle a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou propracujeme a necháme kynout zase hodinu. Následně vytvarujeme 2 bochánky a položíme na plech na pečící papír. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme je kynout ještě další hodinu.

3
Hotovo

Mezitím nahřejeme troubu na 180 st. C horkovzduch. Odpočinutý bochánek potřeme mašlovačkou zbylými bílky, na vršku nařízneme do křížku a posypeme lupínky mandliček.

4
Hotovo

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 15 minut. Potom teplotu stáhneme na 150 st. C a dopečeme dalších 20-25 minut. Je-li po této době hotový, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed mazance. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo. Mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý ostrým nebo zubatým nožem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Jehněčí panenka s dušeným zelím a bramborovými knedlíky
předchozí
Jehněčí panenka s dušeným zelím a bramborovými knedlíky

Přidejte svůj komentář