Ingredience
Těsto
- 450 g polohrubá mouka
- 200 ml plnotučné mléko
- 60 g cukr krupice
- 60 g máslo
- 42 g droždí
- 3 g sůl
- 2 žloutek
- 1 lžíce olej
Náplň
- 150 g mák mletý
- 200 ml mléko
- 100 g švestková povidla
- 20 g cukr krupice
- 1 lžíce rum
- 1 lžíce citrónová šťáva
- špetka sůl
Na ozdobení
- mandlové hranolkynebo lupínky
- bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Všechny suroviny vyndáme cca hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnaly teploty. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Odvážíme a pomeleme mák. |
2 Hotovo | Mléko malinko přihřejeme, dáme do něj lžičku cukru a lžičku mouky a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek. |
3 Hotovo | Připravíme si makovou náplň. Do kastrolu nasypeme umletý mák, zalijeme mlékem, zasypeme cukrem, maličko osolíme, zakápneme rumem a za častého míchání dusíme až mák zahoustne. Pak dochutíme citrónovou šťávou. Smícháme s povidly a chuť doladíme k naprosté dokonalosti, protože na ní bude záviset celkový výsledek. Necháme zchladnout. |
4 Hotovo | Prosejeme mouku, smícháme s cukrem a větší špetkou soli. Přidáme kvásek, zchladlé, ale ještě tekuté máslo, trochu oleje a žloutky. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Mísu zakryjeme igelitem a utěrkou a necháme hodinu kynout. |
5 Hotovo | Těsto pak vyválíme na tenkou (cca 0,5 cm) placku, po celé ploše potřeme náplní a zarolujeme do štrůdlu. Shora ostrým nožem po celé délce rozpůlíme až k podložce. Kromě posledních 5 cm. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Půlky rozděleného štrůdlu kolem sebe po celé délce obtočíme a vzniklým zapletencem vyložíme koláčovou formu. Nyní dokrojíme spojený konec a propojíme se "začátkem". Vznikne nám takový zamotaný věnec. |
6 Hotovo |