Ingredience
- 12 plátků lasagne
- 30 g sýr parmazánového typu
- 20 g pistácie natural
- 1 mozzarella
Náplň I.
- 600 g špalíčky mražený špenát
- 350 g ricotta
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Náplň II.
- 500 g salsiccia
- 1 cibule
- olej
Náplň III.
- 600 ml mléko
- 300 ml šlehačka
- 40 g máslo
- 30 g hladká mouka
- 30 g sýr parmazánového typu
- sůl
- bílý pepř
- muškátový oříšek
Postup přípravy
Pekáček 36 x 25 cm
Salsicciu můžeme případně „ošvindlovat“ mletým vepřovým masem orestovaným s kouskem špeku na cibuli s česnekem, zakápnutým bílým vínem a okořeněným solí, pepřem, šalvějí a tymiánem.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ve větší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli a česnek. Když zesklovatí, přihodíme špalíky povoleného špenátu. Rozehřejeme, osolíme, opepříme a přimícháme ricottu. Necháme rozpustit. |
2 Hotovo | V jiném kastrolu připravíme řídký bešamel. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a rozředíme jí teplým mlékem a smetanou. Osolíme, opepříme, okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a 10 minut povaříme. Nakonec vmícháme jemně nastrouhaný sýr. |
3 Hotovo | V další pánvičce rozpálíme olej a orestujeme na něm pokrájenou cibuli. Když začne zlátnout, přidáme salsicciu vymačkanou ze střívka a za velmi častého míchání a oddělovaní masa opečeme. |
4 Hotovo | Mozzarellu nastrouháme, polovinu pistácií posekáme. |
5 Hotovo | Pekáček vytřeme olejem a na dno rozprostřeme naběračku bešamelu. Na něj položíme vedle sebe 4 plátky syrových lasagní. Na ně rozložíme salsicciu a posypeme mozzarellou. Zakápneme opět bešamelem a přidáme ještě polovinu špenátu. Zakryjeme další vrstvou 4 ks lasagní. Na ně rozetřeme zbytek špenátu, zalijeme trochou bešamelu a položíme poslední vrstvu lasagní. Zalijeme zbytkem bešamelu, aby byly plátky zcela namočené. Pokud by plátky nebyly úplně zakryté, pomůžeme si ještě trochou šlehačky. Navrch nasypeme jemně nastrouhaný sýr a posekané i celé pistácie. |
6 Hotovo | Pekáček přikryjeme alobalem a vložíme jej do trouby vyhřáté na 180 st. C na 30 minut. Potom alobal sundáme a pečeme ještě 15 minut dozlatova. |