Ingredience
- 1 střední lilek
- 3 ks rajčata
- 3 půlky sušená rajčata
- 2 ks lahůdková cibulka
- 1 stroužek česnek
- kousek chilli paprička
- hrst posekané pažitka
- olivový olej
- špetka sůl
- citrónová šťáva
- čerstvě mletý pepř
- toustový chléb
- na zdobení řeřicha
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Lilek překrojíme podélně na půlku, dužinu podélně nařízneme několikrát nožem, lehce posolíme a necháme na tácu vypotit asi půl hodiny. Poté osušíme ubrouskem, položíme na pekáč a v troubě 30 min pečeme při 180 st. Půlky lilku po upečení otočíme, protože z nich může vytéct ještě nějaká tekutina. |
2 Hotovo | Mezitím rozkrojíme rajčata a vyndáme semínka. Nakrájíme je na kostičky, stejně jako cibulku. Upečený a zchladlý lilek částečně oloupeme, část měkké slupky ponecháme a celé nakrájíme na drobné kousky. Smícháme s pokrájenými čerstvými i sušenými rajčaty, posekanou pažitkou, cibulkou, prolisovaným česnekem a chilli papričkou. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme citrónovou šťávou. Osolíme, opepříme a vidličkou ještě trošku rozetřeme. Necháme proležet a podáváme s opečeným toustíkem. |