Ingredience
- linecké těsto
- 2 lžíce švestková povidla
- 2 dětské piškoty
- 1 lžíce máslo
- 1 lžíce vanilkový cukr
- 0.5 jablko
- hrst vlašské ořechy
- dle chuti citrónová šťáva
Postup přípravy
Pokaždé když dělám linecký koláč odkrojím kousek do mrazáku a pak používám na tyto rychlé koláčky k odpolední kávičce. Z těsta utvořím kuličku, rozmáčknu na placičku, zabalím do mikroténového sáčku a odložím do mrazáku. Před použitím nechám volně rozmrznout.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučené desce rozválíme na tvar misky a natlačíme dovnitř (nevymazávám). Okraje zařízneme ostrým nožem a ze zbytku, pokud bude, ukoulíme kuličku. Necháme ji chvíli zase v mrazáku. Těsto natlačené do formiček na dně propícháme nožem, zakryjeme pečícím papírem, zasypeme suchými luštěninami a dáme předpéct do trouby vyhřáté na 170 st. C 15 minut. Případně můžeme předpéct i bez luštěnin, ale kontrolujeme, jestli se nám dno nevzdouvá - pokud ano, zatlačíme jej ke dnu lžící. |
2 Hotovo | Na malé pánvičce rozehřejeme máslo a když začne zlehka zlátnout, přisypeme cukr. Promícháme a necháme zezlátnout. Jablíčko přepůlíme, oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Přisypeme do pánve a dusíme. Zasypeme pokrájenými ořechy, přidáme rozdrcené piškoty, zakapeme citrónovou šťávou a nakonec promícháme s povidly. Směs rozdělíme do předpečených korpusů a navrch nastrouháme zbytek zmrzlého těsta. |
3 Hotovo | Dáme zpátky do rozehřáté trouby a dopečeme cca 15 minut. |