Ingredience
- 170 g máslo
- 150 g špaldová mouka hladká
- 100 g hladká mouka
- 80 g mandle
- 70 g moučkový cukr
- 2 lžíce studená vodajen bude-li nutná
- 1 žloutek
- kůra z bio citrónu
- vanilka
- pár zrnek sůl
A ještě
- rybízová, jahodová nebo malinová marmeláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Necháme uschnout a rozmixujeme. V míse smícháme všechny sypké ingredience s pokrájeným ztuhlým máslem a zpracujeme na žmolenku. Přidáme žloutek a je-li to nutné, tak i trochu ledové vody a svižně zpracujeme v tvárné těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu, ale lépe přes noc. |
2 Hotovo | Po vyndání z lednice necháme chvilku přivyknout na pokojovou teplotu a pak rozvalujeme na pomoučeném stole na placku a vykrajujeme oblíbené tvary. Pokládáme na plech na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 150 st. C cca 12-15 minut, až začnou sušenky zdola růžovět. Zchladlé slepujeme červenou marmeládou k sobě vždy spodní stranou, kterou ležely na plechu. Necháme v chladu odležet. |