Ingredience
- 145 g hladká mouka
- 110 g máslo
- 55 g cukr krupice
- 50 g vlašské ořechynebo mandle
- 1 žloutek
- kůra z bio citrónu
- vanilka
- špetka sůl
Na ozdobu
- jahodová marmeláda
- 4 jahodynemusí být
- 1 zarovnaná lžička sušených květů květy levandule
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ořechy vyloupeme a umeleme buď na strojku nebo rozmixujeme v mixéru. V kuchyňském robotu smícháme mouku se změklým máslem, cukrem, ořechy, žloutkem, vanilkou a solí. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a necháme v lednici aspoň hodinu odpočinout. Potom oddělíme asi pětinu těsta a dáme jí na chvilku do mrazáku. Zbylé těsto natlačíme do koláčové formy vyložené pečícím papírem (nebo formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou). Vytvarujeme tak, aby byly asi do centimetru zdvižené okraje. Povrch potřeme vydatně marmeládou, posypeme odranými kvítky levandule a kolem dokola naskládáme na plátky nakrájené jahody. Přímo na koláč nastrouháme ztuhlé těsto z mrazáku. |
2 Hotovo |
4 komentářů Schovat komentáře
Koláč je úžasný! Rozplývá se na jazyku. Jen upečené těsto se celé rozsypalo. Tak nevím, kde se stala chyba.
Jsem ráda, že koláč chutnal. To, že se rozpadl mě mrzí. Napadá mě jedna možnost. Nenakrojila jste ho, když byl ještě teplý? Těsto je opravdu hodně rozplývací a lépe drží, když úplně vystydne. Chápu, udržet se na uzdě při té omamné vůni je opravdu těžké 😀
To bude asi ta chyba. Příště zkusím krájet, až vystydne 😉 Mimochodem, vzhledem k sezoně, jsem vyzkoušela místo jahod švestky a povidla místo jahodové marmelády. Je to fakt super!!
Teda, se švestkami to muselo být super!! Taky vyzkouším 😛