Ingredience
Korpus
- 230 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 140 g máslo
- 80 g moučkový cukr
- 2 lžíce studená voda
- 1 žloutek
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 70 g mandle
- rybíz
- 1 vrchovatá lžíce třtinový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ztuhlé máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s moukou, cukrem, solí a vanilkou. Vytvoříme velmi rychle drobenku, těsto zbytečně dlaněmi nezahříváme, aby se máslo nerozteklo. Výborně nám může pomoct domácí robot. Když se vše promísí, přidáme žloutek a ledovou vodu a vytvoříme těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme aspoň půl hodiny odpočinout v lednici. |
2 Hotovo | Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme namuchlaným pečícím papírem. Tři čtvrtiny těsta rozválíme na plácku a namačkáme do formy. Dno propícháme vidličkou. Okraje uhladíme. Na těsto položíme pečící papír nebo alobal, vysypeme na něj sušené luštěniny, abycho těsto zatížili a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Korpus předpečeme 15 minut. Potom papír s luštěninami odstraníme (luštěniny necháme vystydnout a uložíme na příště) a na předpečený korpus rozvrstvíme poctivou vrstvu rybízu. Rybíz posypeme cukrem. |
3 Hotovo | Mandle posekáme nadrobno a spojíme se zbytkem těsta. Rozdobíme na ovoce a koláč vrátíme do rozpálené trouby. Upečeme dozlatova, cca 25 minut. Krájíme zchladlý. |