0 0
Linecký rybízový koláč ze špaldové mouky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
230 g špaldová mouka celozrnná hladká
140 g máslo
80 g moučkový cukr
2 lžíce studená voda
1 žloutek
vanilka
špetka sůl
A ještě
70 g mandle
rybíz
1 vrchovatá lžíce třtinový cukr

Linecký rybízový koláč ze špaldové mouky

Rybíz je štědrou zásobárnou vitamínu C.

  • 60 min
  • Porcí: 8
  • Snadné

Ingredience

  • Korpus

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Průměr pečící formy 28 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Ztuhlé máslo nakrájíme na kostičky a smícháme s moukou, cukrem, solí a vanilkou. Vytvoříme velmi rychle drobenku, těsto zbytečně dlaněmi nezahříváme, aby se máslo nerozteklo. Výborně nám může pomoct domácí robot. Když se vše promísí, přidáme žloutek a ledovou vodu a vytvoříme těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme aspoň půl hodiny odpočinout v lednici.

2
Hotovo

Formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme namuchlaným pečícím papírem. Tři čtvrtiny těsta rozválíme na plácku a namačkáme do formy. Dno propícháme vidličkou. Okraje uhladíme. Na těsto položíme pečící papír nebo alobal, vysypeme na něj sušené luštěniny, abycho těsto zatížili a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Korpus předpečeme 15 minut. Potom papír s luštěninami odstraníme (luštěniny necháme vystydnout a uložíme na příště) a na předpečený korpus rozvrstvíme poctivou vrstvu rybízu. Rybíz posypeme cukrem.

3
Hotovo

Mandle posekáme nadrobno a spojíme se zbytkem těsta. Rozdobíme na ovoce a koláč vrátíme do rozpálené trouby. Upečeme dozlatova, cca 25 minut. Krájíme zchladlý.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Rajčatové risotto s pancettou
další
Vločkové muffiny s arašídovým máslem a banánem
předchozí
Rajčatové risotto s pancettou
další
Vločkové muffiny s arašídovým máslem a banánem

Přidejte svůj komentář