Ingredience
- 350 g polohrubá mouka
- 110 g cukr krupice
- 100 g kefír
- 90 g olej
- 75 g mléko
- 2 vejce
- 8 g prášek do pečiva
- špetka sůl
Drobenka
- 40 g máslo
- 40 g polohrubá mouka
- 40 g cukr krupice
- vanilka
A ještě
- ovocerebarbora, jahody, meruňky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ovoce, pokud máme čerstvé, omyjeme, zbavíme slupek - v případě rebarbory, pecek - v případě meruněk, stopek - v případě jahod a osušíme. |
2 Hotovo | Z pokrájeného másla, mouky a cukru s vanilkou utvoříme drobenku. |
3 Hotovo | Vejce, cukr a špetku soli vyšleháme v misce metličkou do pěny. Pak dáme misku na váhu a přidáme tekuté přísady. Zase metličkou prošleháme a přisypeme mouku s práškem do pečiva. Už jen vařečkou nebo stěrkou nezbytně nutnou dobu, ale dokonale, promísíme. |
4 Hotovo | Pekáček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do něj vlijeme. Hustě poklademe ovocem, hezky jeden kousek vedle druhého a posypeme drobenkou. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 40 minut, až začne drobenka zlátnout. Doprostřed koláče zastrčíme špejli a pokud bude po vytažení suchá, máme hotovo. Krájíme po zchladnutí. |