Ingredience
- 2 porce losos
- 1 lžíce zelený pepř naložený
- 1 dl bílé víno
- 1 lžíce máslo
- 0,5 dl šlehačka
- 0,5 cibule
- 0,5 kuřecí bio bujón
- citrónová šťáva
- sůl
- olej
Americké brambory
- 6 brambory
- pálivá paprika
- sladká paprika
- rozmarýna
- drcený kmín
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na měsíčky. Do mísy nalijeme trochu olivového oleje, nasypeme od každého koření asi půl lžičky, promícháme a do směsi přendáme brambory. Zamícháme, aby se všechny kousky obalily. Nesolíme! Plech vyložíme pečícím papírem a brambory na něj vysypeme. Oddělíme je od sebe, aby se nedotýkaly a vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C. Pečeme 10 minut a pak teplotu stáhneme na 180 st. C. Dopečeme 20 minut. Pak přesypeme do misky a osolíme. Párkrát je prohodíme, aby se sůl dostala všude. |
2 Hotovo | Asi 15 minut před dokončením brambor začneme připravovat rybu. Nakrájíme si cibuli na drobné kostičky a v necelé decce horké vody rozpustíme bujón a přidáme tam i zelený pepř. Lososa pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a vložíme na pánev s trochou rozpáleného oleje. Položíme jej kůží dolů. Opékáme asi 3 minuty a opatrně obrátíme. Vedle lososa nasypeme pokrájenou cibulku. Lososa opékáme zase asi 3 minuty a poté položíme na nahřátý talíř. Přikryjeme druhým otočeným talířem, aby nám ryby nevystydla. |
3 Hotovo | Cibulku promícháme, aby se orestovala ze všech stran a zakápneme bílým vínem. Necháme vydusit. Přilijeme smetanu a zahříváme, až smetana začne houstnout. Potom přecedíme přes cedník do kastrůlku, přilijeme bujón s pepřem, přidáme máslo a ještě 3 minuty povaříme. Na talířích přelijeme přes lososa. |