Ingredience
Masová směs
- 600 g mix mletého vepřového a hovězího masa
- 400 g drcená rajčata v plechu
- 100 ml hovězí vývar
- 100 ml bílé víno
- 3 stroužky česnek
- 2 větvičky rozmarýna
- 1 řapík řapíkatý celer
- 1 cibule
- 1 mrkev
- dle chuti chilli vločky
- sůl
- olej
Kaše
- 10 brambory
- cca 200 ml mléko
- 50 g máslo
- 30 g čedar
- sůl
Na zdobení
- 80 g čedar
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Ve velké pánvi zesklovatíme cibuli s česnekem a přisypeme mrkev nakrájenou na malé kostičky. Chvíli opékáme. Až začne zelenina vonět, přidáme pokrájený řapíkatý celer a po chvilce přilijeme víno a vydusíme. Přidáme maso, vařečkou rozšťoucháme, aby se nám neudělaly velké hrudky. Potom přidáme odrané a pokrájené jehličky rozmarýny, chilli koření dle chuti, sůl a taky rajčata a vývar. Přiklopíme pokličkou a cca 30 minut podusíme. Ochutnáme a případně dokořeníme. |
2 Hotovo | V mezičase oloupeme brambory, nakrájíme je a uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté vodu slijeme, přidáme změklé máslo a necháme rozpustit. Přilijeme horké mléko a důkladně rozšťoucháme. Nakonec vmícháme jemně nastrouhaný sýr a ještě rozšťoucháme dohladka. |
3 Hotovo | Zapékací misku nebo misky vytřeme olejem a na dno rozdělíme masovou směs a na ní rozvrstvíme kaši Vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C. Vedle misek (anebo do jiného patra v troubě) položíme kus pečícího papíru a na něj navrstvíme jemně nastrouhaný sýr a pečeme, až se sýr rozpustí a začne zlátnout a na povrchu kaše se začnou tvořit zlatavé flíčky. Sýr vytáhneme (možná bude hotový trochu dřív), necháme zchladnout a nalámeme na kusy. Použijeme na zdobení porcí. |