Ingredience
- 250 ml mléko
- 200 g mák mletý
- 120 g pohanková mouka hladká
- 50 ml olej
- 90 g třtinový cukr
- 2 vejce
- 0,5 prášek do pečiva
- sůl
A ještě
- 15 švestky
- na vymazání formy máslo
- na vysypání formy hrubá moukaje-li třeba, tak bezlepkovou
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce rozšleháme s cukrem ideálně v kuchyňském robotu. Pak už jen vařečkou vmícháme mák, následně olej, mléko a pak mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Už těsto zbytečně dlouho nemordujeme, aby bylo nadýchané. |
2 Hotovo | Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Odstraníme pecky. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud chceme čistě bezlepkový koláč, vysypeme bezlepkovou moukou nebo formu vyložíme pečícím papírem. |
3 Hotovo | Do připravené formy vylijeme těsto, rozprostřeme do stran a povrch poklademe švestkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 30 min. Je-li po půl hodině koláč upečený, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhneme z koláče suchou, je hotovo. Krájíme po zchladnutí. |