0 0
Maková roláda z bílků

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Korpus
250 g bílek 8-9 ks
150 g cukr krupice
70 g mák mletý
55 g hladká mouka
špetka sůl
Náplň
200 ml šlehačka 33%
200 g mascarpone
30 g moučkový cukr
dle chuti citrónová šťáva
švestková povidla
hořká čokoláda

Maková roláda z bílků

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Ideální způsob, jak zužitkovat přebytečné bílky.

  • 20 min
  • Snadné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Bílky nalijeme do větší nádoby (ideálně kuchyňského robotu), přidáme špetku soli a zpěníme šlehačem. Za pomalého přisypávání cukru vyšleháme do sametově hladkého sněhu. Nesmíme přešlehat, aby bílky nebyly suché. Správná konzistence je ta, kdy jsou bílky těsně před ztuhnutím. Po vytažení metliček se špičky bílku zvolna nakloní ke straně.

2
Hotovo

Poté už jen stěrkou zapracujeme střídavě přidávaný mletý mák a hladkou mouku. Opravdu jen převracením těsta, abychom bílky neutloukly.

3
Hotovo

Pečící papír potřeme lehounce olejem a těsto na něj rozprostřeme do tvaru obdélníku o výšce cca 1 cm. Troubu rozpálíme na 230 st. C a plech s těstem do ní vložíme. Pečeme dorůžova cca 5-6 minut. Pak vytáhneme z trouby. Čistý plát pečícího papíru posypeme moučkovým cukrem a těsto na něj opatrně převrátíme (papír použitý při pečení zůstane navrch). Velmi opatrně stáhneme použitý papír. Těsto s čistým papírem stočíme do rolády (papír zůstane zabalený v těstě), zakryjeme utěrkou a necháme pár minutek stát.

4
Hotovo

Mascarpone vyklopíme do vyšší nádoby, zalijeme šlehačkou, zasypeme cukrem a při středních otáčkách vyšleháme do tužšího sněhu. Dle chuti doladíme citrónovou šťávou. Šleháme nezbytně nutnou dobu a ne na plné obrátky, aby se nám krém nesrazil, ale zůstal vláčný.

5
Hotovo

Roládu rozvineme, potřeme švestkovými povidly, polovinou krému a zavineme. Zabalíme opět do pečícího papíru a necháme v lednici aspoň hodinku odpočinout. Do lednice dáme i nádobu s krémem.

6
Hotovo

Zchladlou roládu potřeme zbytkem krému, posypeme nastrouhanou čokoládou a navrch můžeme ještě ozdobit pomocí zdobícího sáčku trochou povidel a přes ně pospat nemletý mák.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Salát z „piklované“ okurky
další
Nakládaný hermelín
předchozí
Salát z „piklované“ okurky
další
Nakládaný hermelín

Přidejte svůj komentář