Ingredience
- 400 ml podmáslí
- 170 g polohrubá mouka
- 170 g mák mletý
- 80 g třtinový cukr
- 40 ml slunečnicový olej
- 2 vejce
- 1 jablko
- 1 prášek do pečiva
- 0,5 lžičky skořice
- citrónová kůra
- sůl
Poleva
- 100 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička voda
- 0,5 lžičky slunečnicový olej
Na ozdobu
- lyofilizované jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Podmáslí a vejce vyndáme z lednice hodinu před přípravou makovce. Nameleme mák, oloupeme jablko a nastrouháme na jemném struhadle. Pak všechny suché ingredience nasypeme do misky a vařečkou promísíme. Přidáme veškeré "mokré" a vařečkou krátce důkladně promícháme. |
2 Hotovo | Formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do připravené formy, stěrkou nahrneme ke stranám, aby uprostřed vznikla mělká prohlubenina a vložíme do trouby a pečeme 35 minut při 180 st. C. Pak provedeme "špejlový" test a pokud bude špejle po vytažení suchá, je hotovo. |
3 Hotovo | Moučkový cukr prosijeme a smícháme s citrónovou šťávou, vodou a pár kapkami oleje. Umícháme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na zchladlý makovec. Můžeme posypat lyofilizovanými jahodami. |