Ingredience
- 500 g hladká mouka
- 225 ml mléko
- 100 ml cukr
- 50 g máslonebo sádla
- 30 g droždí
- 1 ks vejcetrošku schovejte na potření
- mák
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do kuchyňského robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru a necháme chvilku zaktivovat. Rozpustíme máslo. K mléku přidáme cukr, rozpuštěné máslo, sůl, mouku, vejce a zaděláme nelepivé těsto. Poprášíme trošku hladké mouky a necháme pod utěrkou na teplém místě nakynout. Pracujeme-li ručně, snažíme se také o nelepivé těsto a odpočinek pod utěrkou. |
2 Hotovo | Po cca hodině rozdělíme těsto na dva kusy a z každého vyválíme na pomoučeném stole pomocí válečku tenkou placku. Rádýlkem jí rozkrájíme na 8 kousků. Každý kousek stočíme od širší strany ke špičce a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na jeden plech dáme 8 kousků. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hojně mákem. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu cca 18 minut. |