Ingredience
- 340 ml podmáslí
- 280 g hladká mouka
- 50 g mák
- 40 g máslo
- 4 ks bílek
- 2 ks žloutek
- 2 lžíce med
- 1 kelímek ricotta
- 1 ks prášek do pečiva
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička sůl
- 1 ks citrón
- 1/2 lžička vanilkový extrakt
- olej
- borůvkylze použít i kompotované
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, mák, sůl a lžíci citrónové kůry smícháme v míse. |
2 Hotovo | Vyšleháme sníh ze čtyř bílků. Nejdříve vmícháme zhruba 1/3 sněhu do připravené směsi, poté už opravdu jemně zapracujeme zbylé 2/3. Děláme to s láskou právě proto, aby zůstalo těsto nadýchané a nepřišli jsme o námi vytvořený sníh. Výsledkem by tedy mělo být těsto, ve kterém uvidíte bílé kousky sněhových polštářků. Mňam. |
3 Hotovo | Pak už na pomazané pánvi, nebo v mém případě na palačinkovači, opékáme kolečka s menším průměrem, ale zato o něco vyšší. Zhruba 2 - 3 minutky než nám lívanec zezlátne z jedné strany, poté to samé ze strany druhé. Celá věda za texturou lívance je snadná. Kolik oleje na pánvi použijete, tím bude výraznější. Stačí klidně trocha oleje, rozetřít ubrouskem a budete mít jemný krajkovaný vzor. |