0 0
Makový dort bezlepkový

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
165 g cukr krupice
120 g mák mletý
80 g mandle
6 vejce
1 plná lžička prášek do pečiva
0.5 lžičky skořice
špetka sůl
Krém k plnění
250 g mascarpone
200 g šlehačka 40%
40 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
vanilka
K navlhčení
1 lžíce ostružinová ochucovací pasta
25 ml pomerančový džus
Obmazový krém
180 g máslo
150 g Salko
citrónová šťáva
živočišné uhlí v prášku
K ozdobení
2 lžíce isomalt
ostružiny
jahody
borůvky

Makový dort bezlepkový

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • Porcí: 8
  • Náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Krém k plnění

  • K navlhčení

  • Obmazový krém

  • K ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Korpus průměr 18 cm.

Korpus je velmi jemný a křehký, po upečení má tendenci se propadat, je lepší péct ve třech ráfkách – dávkách, čímž vzniknou rovnou 3 patra.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Troubu rozpálíme na 180 st. C - na horní/spodní ohřev, ne horkovzduch. Na ráfky upevníme zespoda pečící papír podložený alobalem, anebo dna pečících forem vyložíme pečícím papírem. Boky nevymazáváme.

2
Hotovo

Mandle nadrtíme v elektrickém sekáčku na mouku a přidáme k nim trochu pečícího prášku. Mák pomeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků dáme špetku soli a při nižších otáčkách šleháme do pěny. Pak otáčky zvýšíme na maximum a pomalu přisypeme 3/4 množství cukru. Ušleháme tuhý sníh. Nesmíme však přešlehat, aby nebyl příliš suchý. Správná konzistence je, když po vytažení metly se špička velmi pozvolna ohýbá dolů.

3
Hotovo

Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a metličkou vyšleháme na emulzi. Výkon robotu snížíme a žloutky postupně přiléváme k bílkům. Pak zase zrychlíme otáčky a ještě minutu až dvě prošleháme. Nyní už z robotu sundáme a balónovou metlou opatrně promísíme s mákem, mandlemi a skořicí, které přidáme natřikrát. Dortové formy položíme na rovný plech a těsto do nich rozdělíme. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 35 minut.

4
Hotovo

Upečené těsto necháme ve formách asi 15 minut vydechnout a pak obruč uvolníme nožem. Korpusy necháme na mřížce zcela vychladnout.

5
Hotovo

Ochucovací pastu promícháme s džusem a mašlovačkou všechny tři patra zvlhčíme.

6
Hotovo

Vychlazené mascarpone vyšleháme se šlehačkou, cukrem a citrónovou šťávou. Když se vsákne všechen džus, přistoupíme k naplnění dortu. Jeden ráfek si umyjeme a osušíme, vložíme do něj první část korpusu a upevníme. Můžeme ještě vnitřní stranu ráfku vyložit dortovou fólií. Naneseme polovinu krému, uhladíme a povrch poklademe pokrájenými ostružinami. Přiklopíme střední částí a celý postup opakujeme. Přiklopíme posledním vrstvou korpusu a dlaní přitlačíme. Zakryjeme fresh fólií a necháme přes noc v lednici zatuhnout.

7
Hotovo

Naopak si z lednice vyndáme máslo a necháme jej změknout na kuchyňské lince. Druhý den dáme do misky a šleháme ponorným šlehačem 10 minut, až bude krásně vláčné a nadýchané. Pak po lžících všleháme Salko a ochutíme citrónovou šťávou.

8
Hotovo

Dort obmažeme slabou vrstvou krému a vrátíme do lednice minimálně na půl hodiny. Pak přidáme další slabou vrstvu a zase vrátíme do lednice.

9
Hotovo

Zbylý krém rozdělíme do 3 malých mističek a do dvou z nich nasypeme trochu prášku z živočišného uhlí. Do jedné míň a do druhé trošku víc. V jedné by měl být krém šedý a ve druhé antracitový. Ve třetí zůstává světlý. Cukrářskou špachtlí nanášíme malé množství barevných krémů a roztíráme doztracena.

10
Hotovo

Na závěrečné dozdobení si připravíme isomaltovou ozdobu. Rozpustíme jej v malém kastrůlku a nalijeme "loužičku" na silikonovou podložku. Tu položíme na hrdlo širší láhve a necháme isomalt stékat dolů. Za chviličku je zatuhlý, tak opatrně vyprostíme z podložky. Na povrch dortu isomaltovou korunku přilepíme trochou krému. Dozdobíme ovocem. Isomalt neděláme dopředu, ale před konzumací, protože vlhne a flekatí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kapustové karbanátky
další
Vepřové plecko s bramborami a mrkví z jednoho hrnce
předchozí
Kapustové karbanátky
další
Vepřové plecko s bramborami a mrkví z jednoho hrnce

Přidejte svůj komentář