Ingredience
Korpus
- 180 g cukr krupice
- 150 g mák mletý
- 25 g Gustin
- 6 vejce
- 1 lžíce olej
- 1 zarovnaná lžička skořice
- špetka sůl
Na provlhčení
- 30 g ostružinová ochucovací pasta
- z 0.5 pomerančová šťáva
Krém
- 350 ml šlehačka 40%
- 250 g mascarpone
- 250 g tučný tvaroh
- 50 ml moučkový cukrs naloženou vanilkou
- 1 smetafix
Na zdobení
- ostružiny
- ostružinová ochucovací pasta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce vyndáme z lednice, aby dosáhly pokojové teploty. Pomeleme si mák a smícháme jej s Gustinem a skořicí. |
2 Hotovo | Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme nejdřív na střední otáčky, když zpění, přisypeme čtvrtinu cukru. Zapneme na vysoké otáčky a přisypeme pomalu ještě 2 čtvrtiny z odváženého cukru. Vyšleháme tuhý, avšak ještě vláčný sníh. |
3 Hotovo | Žloutky se zbývající čtvrtinou cukru vyšleháme na hladkou světlou emulzi. Přikápneme olej a ještě prošleháme. |
4 Hotovo | Žloutkovou emulzi postupně přiléváme k bílkům, které nyní šleháme na minimální otáčky. Když se obě složky promísí, ještě na minutu až dvě zvýšíme otáčky na maximum. Poté sundáme z robota a balónovou metlou opatrně promísíme s prosátou sypkou směsí, kterou přidáme natřikrát. |
5 Hotovo | Vezmeme si dvě pečící formy (anebo uděláme těsto nadvakrát) a dna vyložíme pečícím papírem (boky nevymazáváme). Těsto rozdělíme napůl a lijeme doprostřed formy. Pokud máme ráfky, nastavíme na 18 cm a na dno přichytíme pečící papír nebo alobal s pečícím papírem. Formy vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C/horní a spodní ohřev (bez horkovzduchu) a pečeme cca 30-35 minut. Je-li po této době hotovo vyzkoušíme zapíchnutím suché špejle. Pokud na ní neulpí těsto, je hotovo. |
6 Hotovo | Vypneme troubu a korpusy necháme v otevřené 15 minut vyluftovat. Potom je vytáhneme z trouby a necháme ještě chvilku chladnout, abychom v rukou udržely teplé formy. Pak opatrně kolem formy korpus obřízneme, uvolníme dno a necháme na mřížce zchladnout. Pokud se korpus pečením vyboulí nebo naopak uprostřed klesne, zarovnáme zubatým nožem. Oba pláty prokrojíme podélně napůl, čímž získáme 4 placky. |
7 Hotovo | Z poloviny pomeranče (je-li málo šťavnatý, vymačkáme celý) vymačkáme šťávu a smícháme se lžící ostružinové pasty. Řezné plochy korpusů mašlovačkou důkladně zvlhčíme. Části proložíme pečícím papírem, naskládáme na sebe a zabalíme do fresh fólie a necháme zvláčnit, klidně přes noc. |
8 Hotovo | Psi pak řipravíme krém. Do vyšší nádoby nalijeme šlehačku, přidáme mascarpone, tvaroh, cukr (ve kterém máme naložené zbytky vanilkových lusků) a smetafix. Vyšleháme na hladký krém. |
9 Hotovo | Pokud máme nastavitelný ráfek, k sestavení dortu použijeme ten. Položíme jej na dortovou podložku a dovnitř dáme spodní díl (nejrovnější část si necháme jako úplně poslední navrch). Naneseme na něj vrstvu krému, ideálně cukrářským sáčkem anebo rozvrstvíme pravidelně po celé ploše. Ozdobíme pokrájenými ostružinami a položíme střední díl. Dlaní přitlačíme a opakujeme krém i ostružiny. Položíme horní díl rovnou plochou nahoru a opět přitlačíme. Navrch natřeme krém a uhladíme dohladka. Zakryjeme fresh fólií a necháme alespoň hodinu zatuhnout v lednici. |
10 Hotovo |