0 0
Makový dort s ostružinami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
180 g cukr krupice
150 g mák mletý
25 g Gustin
6 vejce
1 lžíce olej
1 zarovnaná lžička skořice
špetka sůl
Na provlhčení
30 g ostružinová ochucovací pasta
z 0.5 pomerančová šťáva
Krém
350 ml šlehačka 40%
250 g mascarpone
250 g tučný tvaroh
50 ml moučkový cukr s naloženou vanilkou
1 smetafix
Na zdobení
ostružiny
ostružinová ochucovací pasta

Makový dort s ostružinami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla
  • 105 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Na provlhčení

  • Krém

  • Na zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Průměr 18 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce vyndáme z lednice, aby dosáhly pokojové teploty. Pomeleme si mák a smícháme jej s Gustinem a skořicí.

2
Hotovo

Oddělíme žloutky od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme nejdřív na střední otáčky, když zpění, přisypeme čtvrtinu cukru. Zapneme na vysoké otáčky a přisypeme pomalu ještě 2 čtvrtiny z odváženého cukru. Vyšleháme tuhý, avšak ještě vláčný sníh.

3
Hotovo

Žloutky se zbývající čtvrtinou cukru vyšleháme na hladkou světlou emulzi. Přikápneme olej a ještě prošleháme.

4
Hotovo

Žloutkovou emulzi postupně přiléváme k bílkům, které nyní šleháme na minimální otáčky. Když se obě složky promísí, ještě na minutu až dvě zvýšíme otáčky na maximum. Poté sundáme z robota a balónovou metlou opatrně promísíme s prosátou sypkou směsí, kterou přidáme natřikrát.

5
Hotovo

Vezmeme si dvě pečící formy (anebo uděláme těsto nadvakrát) a dna vyložíme pečícím papírem (boky nevymazáváme). Těsto rozdělíme napůl a lijeme doprostřed formy. Pokud máme ráfky, nastavíme na 18 cm a na dno přichytíme pečící papír nebo alobal s pečícím papírem. Formy vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C/horní a spodní ohřev (bez horkovzduchu) a pečeme cca 30-35 minut. Je-li po této době hotovo vyzkoušíme zapíchnutím suché špejle. Pokud na ní neulpí těsto, je hotovo.

6
Hotovo

Vypneme troubu a korpusy necháme v otevřené 15 minut vyluftovat. Potom je vytáhneme z trouby a necháme ještě chvilku chladnout, abychom v rukou udržely teplé formy. Pak opatrně kolem formy korpus obřízneme, uvolníme dno a necháme na mřížce zchladnout. Pokud se korpus pečením vyboulí nebo naopak uprostřed klesne, zarovnáme zubatým nožem. Oba pláty prokrojíme podélně napůl, čímž získáme 4 placky.

7
Hotovo

Z poloviny pomeranče (je-li málo šťavnatý, vymačkáme celý) vymačkáme šťávu a smícháme se lžící ostružinové pasty. Řezné plochy korpusů mašlovačkou důkladně zvlhčíme. Části proložíme pečícím papírem, naskládáme na sebe a zabalíme do fresh fólie a necháme zvláčnit, klidně přes noc.

8
Hotovo

Psi pak řipravíme krém. Do vyšší nádoby nalijeme šlehačku, přidáme mascarpone, tvaroh, cukr (ve kterém máme naložené zbytky vanilkových lusků) a smetafix. Vyšleháme na hladký krém.

9
Hotovo

Pokud máme nastavitelný ráfek, k sestavení dortu použijeme ten. Položíme jej na dortovou podložku a dovnitř dáme spodní díl (nejrovnější část si necháme jako úplně poslední navrch). Naneseme na něj vrstvu krému, ideálně cukrářským sáčkem anebo rozvrstvíme pravidelně po celé ploše. Ozdobíme pokrájenými ostružinami a položíme střední díl. Dlaní přitlačíme a opakujeme krém i ostružiny. Položíme horní díl rovnou plochou nahoru a opět přitlačíme. Navrch natřeme krém a uhladíme dohladka. Zakryjeme fresh fólií a necháme alespoň hodinu zatuhnout v lednici.

10
Hotovo

Bystrému očku určitě neuniklo, že můj dortík má patra jenom 3. Z jednoho jsem totiž udělala cake pops na zdobení dortu, ale nakonec se mi tam nelíbily, tak jsme je snědli jako svačinku :)

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Tvarohový makovec
další
Houbový koláč
předchozí
Tvarohový makovec
další
Houbový koláč

Přidejte svůj komentář