0 0
Makový dort se švestkovým rozvarem a smetanovým krémem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
110 g cukr krupice
80 g mák mletý
50 g mandle
4 vejce
1 zarovnaná lžička prášek do pečiva
špetka sůl
Švestkový rozvar
80 g cukr krupice
50 ml rum
20 švestky
0.5 lžičky skořice
Smetanový krém
250 g šlehačka 33%
250 g měkký tvaroh plnotučný
250 g mascarpone
50 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
2 lžičky dortová želatina zastudena
Zdobení
švestky
bílá čokoláda
máta
drobenka z korpusu

Makový dort se švestkovým rozvarem a smetanovým krémem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Mák obsahuje 12x víc vápníku než mléko. Navíc snižuje "zlý" cholesterol a zvyšuje ten "hodný".

  • 165 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Švestkový rozvar

  • Smetanový krém

  • Zdobení

Postup přípravy

Sdílet

Dortová forma o průměru 16 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Troubu rozpálíme na 180 st. C - na horní/spodní ohřev, ne horkovzduch.

2
Hotovo

Mandle nadrtíme v elektrickém sekáčku na mouku a přidáme k nim trochu pečícího prášku, mák pomeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků dáme špetku soli a při nižších otáčkách šleháme do pěny. Pak otáčky zvýšíme na maximum a pomalu přisypeme 3/4 množství cukru. Ušleháme tuhý sníh. Nesmíme však přešlehat, aby nebyl příliš suchý. Správná konzistence je, když po vytažení metly se špička velmi pozvolna ohýbá dolů.

3
Hotovo

Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a vyšleháme emulzi. Přendáme k bílkům a balónovou metlou zvolna promícháme. Přisypeme mák s mandlovou moukou a opatrně promísíme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem anebo dortový ráfek podložíme pečícím papírem a položíme na rovný plech.

4
Hotovo

Těsto nalijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Těsto krásně vyskočí a bude zlatavé. Necháme ve formě asi 15 minut vydechnout a pak obruč uvolníme nožem. Korpus necháme zcela vychladnout.

5
Hotovo

Mezitíme si rozpůlíme švestky a rozkrájíme na velmi malé kostičky. Zasypeme cukrem, zalijeme rumem, ochutíme skořicí a rozdusíme na kaši. Necháme zchladnout.

6
Hotovo

Když už máme vše vychlazené, vyndáme z lednice ingredience na krém a vyklopíme do šlehací nádoby. Ocukrujeme a ochutíme citrónem. Želatinu svižně smícháme se dvěmi lžícemi vody a vyklopíme do nádoby s budoucím krémem. Vyšleháme dotuha (pozor na přešlehání).

7
Hotovo

Vychladlý korpus dvakrát podélně prokrojíme a na spodní díl potřeme rozvarem. Na něj navrstvíme krém, jde to super cukrářským sáčkem. Prostřední díl taky potřeme rozvarem a potřenou stranou položíme na krém. Tento díl potřeme i z druhé strany a na něj opět navrstvíme krém. Horní díl potřeme opět rozvarem a položíme na krém. Takto namazaný korpus uzavřeme do cukrářské obruče, vrchní díl přitlačíme, přetáhneme fresh fólií a necháme v lednici zatuhnut, ideálně do druhého dne v lednici zatuhnout.

8
Hotovo

Pokud nám na korpusu po pečení vzniknout "nerovnosti", zubatým ostrým nožem povrch seřízneme a necháme v troubě nebo na suché pánvičce okorat. Pak rozdrtíme v elektrickém sekáčku, přidáme trochu lógru z kafe, kousek másla, trochu vanilkového cukru a půl lžičky vody. Užmouláme žmolenku, navrstvíme na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 12 minut. Necháme v lednici vystydnout a část drobků žmolenky použijeme na ozdobení povrchu dortu. Pokud se dort povede zcela rovný, jako základ drobenky použijeme trochu mletého máku a mandlí.

9
Hotovo

Další den odstraníme obruč, do zbylého krému přidáme lžíci moučkového cukru a prošleháme mixérem, aby zvláčněl. Potřeme jím celý povrch dortu a kolem okraje vytvoříme cukrářským sáčkem se zdobičku ozdobný kruh. Zbylý rozvar opatrně rozvrstvíme do vzniklého prostoru na povrchu dortu. Povrch dozdobíme plátky švestek, rozmixovanými drobky bílé čokolády a kousky drobenky..

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Makový koláč z podmáslí se švestkami
další
Pečená kuřecí stehna
předchozí
Makový koláč z podmáslí se švestkami
další
Pečená kuřecí stehna

Přidejte svůj komentář