Ingredience
Korpus
- 110 g cukr krupice
- 80 g mák mletý
- 50 g mandle
- 4 vejce
- 1 zarovnaná lžička prášek do pečiva
- špetka sůl
Švestkový rozvar
- 80 g cukr krupice
- 50 ml rum
- 20 švestky
- 0.5 lžičky skořice
Smetanový krém
- 250 g šlehačka 33%
- 250 g měkký tvaroh plnotučný
- 250 g mascarpone
- 50 g moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžičky dortová želatina zastudena
Zdobení
- švestky
- bílá čokoláda
- máta
- drobenka z korpusu
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Troubu rozpálíme na 180 st. C - na horní/spodní ohřev, ne horkovzduch. |
2 Hotovo | Mandle nadrtíme v elektrickém sekáčku na mouku a přidáme k nim trochu pečícího prášku, mák pomeleme. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků dáme špetku soli a při nižších otáčkách šleháme do pěny. Pak otáčky zvýšíme na maximum a pomalu přisypeme 3/4 množství cukru. Ušleháme tuhý sníh. Nesmíme však přešlehat, aby nebyl příliš suchý. Správná konzistence je, když po vytažení metly se špička velmi pozvolna ohýbá dolů. |
3 Hotovo | Zbytek cukru přidáme ke žloutkům a vyšleháme emulzi. Přendáme k bílkům a balónovou metlou zvolna promícháme. Přisypeme mák s mandlovou moukou a opatrně promísíme. Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem anebo dortový ráfek podložíme pečícím papírem a položíme na rovný plech. |
4 Hotovo | Těsto nalijeme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Těsto krásně vyskočí a bude zlatavé. Necháme ve formě asi 15 minut vydechnout a pak obruč uvolníme nožem. Korpus necháme zcela vychladnout. |
5 Hotovo | Mezitíme si rozpůlíme švestky a rozkrájíme na velmi malé kostičky. Zasypeme cukrem, zalijeme rumem, ochutíme skořicí a rozdusíme na kaši. Necháme zchladnout. |
6 Hotovo | Když už máme vše vychlazené, vyndáme z lednice ingredience na krém a vyklopíme do šlehací nádoby. Ocukrujeme a ochutíme citrónem. Želatinu svižně smícháme se dvěmi lžícemi vody a vyklopíme do nádoby s budoucím krémem. Vyšleháme dotuha (pozor na přešlehání). |
7 Hotovo | Vychladlý korpus dvakrát podélně prokrojíme a na spodní díl potřeme rozvarem. Na něj navrstvíme krém, jde to super cukrářským sáčkem. Prostřední díl taky potřeme rozvarem a potřenou stranou položíme na krém. Tento díl potřeme i z druhé strany a na něj opět navrstvíme krém. Horní díl potřeme opět rozvarem a položíme na krém. Takto namazaný korpus uzavřeme do cukrářské obruče, vrchní díl přitlačíme, přetáhneme fresh fólií a necháme v lednici zatuhnut, ideálně do druhého dne v lednici zatuhnout. |
8 Hotovo | Pokud nám na korpusu po pečení vzniknout "nerovnosti", zubatým ostrým nožem povrch seřízneme a necháme v troubě nebo na suché pánvičce okorat. Pak rozdrtíme v elektrickém sekáčku, přidáme trochu lógru z kafe, kousek másla, trochu vanilkového cukru a půl lžičky vody. Užmouláme žmolenku, navrstvíme na pečící papír a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 12 minut. Necháme v lednici vystydnout a část drobků žmolenky použijeme na ozdobení povrchu dortu. Pokud se dort povede zcela rovný, jako základ drobenky použijeme trochu mletého máku a mandlí. |
9 Hotovo | Další den odstraníme obruč, do zbylého krému přidáme lžíci moučkového cukru a prošleháme mixérem, aby zvláčněl. Potřeme jím celý povrch dortu a kolem okraje vytvoříme cukrářským sáčkem se zdobičku ozdobný kruh. Zbylý rozvar opatrně rozvrstvíme do vzniklého prostoru na povrchu dortu. Povrch dozdobíme plátky švestek, rozmixovanými drobky bílé čokolády a kousky drobenky.. |