Ingredience
Korpus
- 150 g ovesné vločky
- 120 g rozinky
- 50 g máslo
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička jedlá soda
- špetka sůl
Náplň
- 500 g jablka
- 180 g mák
- 2 lžíce med
- z 0,5 ks citrónová šťáva
- špetička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozinky s vločkami pomeleme na mlýnku nebo rozsekáme v sekáčku. Poté promísíme se změklým máslem, solí, sodou a citrónovou šťávou (pokud vlastníte sekáček, můžete vše promíchat v něm). Koláčovou formu o průměru cca 23 cm vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a korpusové těsto do ní namačkáme. Okraje zvedneme asi 2 cm do výšky. |
2 Hotovo | Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme pomletý mák, sůl, med a štávu z půlky šťavnatého citrónu. Promícháme a rozprostřeme na těsto. |
3 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme do zezlátnutí okraje koláče. Bude to trvat přibližně 25-30 minut. |