Ingredience
Korpus z křehkého těsta
- 100 g špaldová mouka celozrnná
- 80 g hladká mouka
- 90 g studené máslo
- 20 g moučkový cukr
- 4-5 lžic studená voda
- 1 lžíce olej
- 0,5 lžičky guarová guma
- špetka sůl
Náplň
- 300 g bílý jogurt
- 260 g mák
- 100 ml šlehačka
- 6 lžic javorový sirup
- 15 švestky
- 0,5 vanilkový pudink
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V nádobě smísíme obě mouky s guarovou gumou a promícháme. Přidáme ztuhlé pokrájené máslo, cukr, olej, sůl a studenou vodu. Svižně zpracujeme těsto, v ideálním případě za pomoci kuchyňského robotu, abychom máslo zbytečně nezahřívali dlaněmi. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku. Trochu jej rozplácneme, aby se nám následně líp vyvalovalo a necháme v lednici hodinku odpočívat. |
2 Hotovo | Nameleme mák a smísíme s javorovým sirupem, pokrájenými švestkami a jogurtem. Šlehačku v hrnku důkladně prokvedláme s pudinkovým práškem a následně přidáme k máku. Pořádně promícháme. |
3 Hotovo | Utrhneme si kus pečícíme papíru, obkreslíme na něj obruč dortové formy a válečkem vyválíme placku této velikosti. Papír i s těstem položíme na dno formy a připneme obruč. Těsto ještě prsty vytlačíme do výšky asi 3 centimetrů. Dno propícháme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Asi 15 minut předpečeme. Vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 170 st. C. |
4 Hotovo | Na předpečený korpus vyklopíme nádivku, rozetřeme do roviny a koláč vrátíme do trouby. Pečeme cca 35 - 35 minut. Necháme zchladnout. |