Ingredience
Korpus
- 80 g mandle
- 80 g cukr krupice
- 4 vejce
- 0,3 lžičky skořice
- vanilka
- špetka sůl
Náplň
- 250 g mascarpone
- 150 ml šlehačka 33%
- 30 g moučkový cukr
A ještě
- 100 g jahodová marmeláda
- 30 g čokoláda
- 20 g mandle
- 0,5 lžičky kokosový olej
- jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Neoloupané mandle v sekáčku rozdrtíme na konzistenci hrubé mouky a promícháme se skořicí. Předehřejeme troubu na 200 st. C. Mandle určené na posypání rolády spaříme vroucí vodou a oloupeme. Pak posekáme a nasucho opražíme na pánvi. |
2 Hotovo | Žloutky oddělíme od bílků. Bílky dáme do šlehací nádoby. Přidáme špetku soli a vyšleháme řídkou pěnu. Poté začneme přisypávat po lžících cukr a dál šleháme do polotuha. Správnou konzistenci poznáme tak, že se po vytažení metly vytvoří měkké špičky, které se pomalu ohýbají. Pak už jen stěrkou vmícháme žloutky, hezky jeden po druhém. Mícháme opravdu zlehounka a do doby, než se každý žloutek zcela vstřebá. |
3 Hotovo | Potom po lžících stejným způsobem vmícháme mandle se skořicí a vanilkou. Nízký plech vyložíme pečícím papírem a zlehka potřeme olejem. Těsto rozprostřeme po celé ploše a vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C. Pečeme dozlatova, cca 5-6 minut. Pak plech vytáhneme, navrch položíme čistý pečící papír a plát opatrně otočíme čistým papírem dospodu. Použitý papír opatrně sloupneme a spolu s čistým papírem roládu zatočíme. Papír stáčíme i s těstem, aby se k sobě těsto neslepilo. Přikryjeme utěrkou a necháme částečně zchladnout. |
4 Hotovo | Mezitím si vyklepneme mascarpone do nádoby, zalijeme šlehačkou a zaprášíme cukrem. Šlehačem vyšleháme, až se vše krásně propojí a vznikne krémová hmota. Nakrájíme si jahody. |
5 Hotovo | Roládu roztáhneme, po celé ploše potřeme marmeládou a 3/4 krému. Poklademe nakrájenými jahodami a zarolujeme. Zabalíme do pečícího papíru a necháme půl hodiny zpevnit v lednici. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu s kokosovým tukem. |
6 Hotovo | Roládu vyjmeme z lednice, potřeme zbytkem krému a posypeme opraženými mandlemi. Ozdobíme čtvrtkami jahod a za pomoci lžíce pokapeme rozehřátou čokoládou. |