Ingredience
- 160 g thajská lepkavá rýže
- 1 mangonejlépe zralé žluté
Omáčka
- 150 ml kokosové mléko
- 50 g cukr
- 2 g sůl
Smažené mungo
- 30 g mungo fazolelépe půlené
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži několikrát propláchneme čistou vodou. Rýži zalijeme, aby byla ponořená a necháme jí minimálně 4 hodiny odstát. Klidně i přes noc. Namočíme si zvlášť i mungo fazolky. |
2 Hotovo | Rýži slijeme a necháme okapat. Připravíme si pařáček, vyložíme jej plátěným ubrouskem. Položíme na vhodný kastrol do půlky naplněný vodou. Na plátýnko nasypeme rýži a vycentrujeme jí na střed, aby kolem ní rovnoměrně proudila vzniklá pára. Přikryjeme pokličkou a v páře vaříme cca 25 minut. |
3 Hotovo | Zatímco se bude vařit rýže, přivedeme k varu mungo fazolky. Teplotu stáhneme na mírný stupeň a vaříme 8-10 minut. Vodu slijeme, prolijeme je studenou vodou a necháme odsát na čisté utěrce. |
4 Hotovo | V době kdy se vaří fazolky nalijeme do malého kastrůlku kokosové mléko. Přidáme cukr a sůl a zvolna svaříme na sirup. Občas promícháme. |
5 Hotovo | Omyjeme a oloupeme mango. Podélně jej seřízneme nad peckou a pod peckou a dužinu nakrájíme na kousky. |
6 Hotovo | Horkou rýži smícháme s horkým sirupem, rozdělíme na talíře, posypeme fazolkami a obložíme mangem. Podáváme teplé nebo klidně i zchladlé. |