Ingredience
- 1 větší vepřová panenka
- 4 větvičky saturejkapříp. jiná bylinka
- 1,5 dl kefír
- olej
Omáčka
- 3 stroužky česnek
- 1 ks šalotka
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1/2 chilli paprička
- 1/2 lžičky hladká mouka
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Příloha
- 2 hrnky voda
- 1 hrnek quinoa
- 1 kostka zeleninový bio bujón
- 1/2 hrnku mražený hrášek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Panenku odblaníme a odkrájíme tučné kousky. V misce smícháme kefír s olejem a přidáme omyté snítky saturejky. Panenku vložíme do marinády a smočíme jí ze všech stran. Necháme aspoň 4 hodiny odpočívat. Za tu dobu ji několikrát otočíme. |
2 Hotovo | Když je panenka namarinovaná, nakrájíme šalotku a česnek na plátky a chilli na maličké kousíčky. |
3 Hotovo | Předehřejeme troubu na 200 st. C. Panenku vytáhneme z marinády, ze všech stran osolíme a vložíme do pánve s trochou rozpáleného oleje. Ze všech stran ji zprudka opečeme a vložíme do pekáčku, který jsme vystlali alobalem. Strčíme do rozpálené trouby a 10 minut pečeme. Poté panenku zabalíme do rozpáleného alobalu a necháme ji 8 minut v horkém pekáči odpočívat, teď už mimo troubu. |
4 Hotovo | Quinou namočíme na 10 minut do studené vody. Pak ji přecedíme a ještě propláchneme tekoucí vodou. Vrátíme do hrnce, dolijeme vodu, přidáme rozdrobený bujón a hrášek a 10 minut povaříme. Stáhneme z plotny a neště necháme 10 minut pod pokličkou odpočívat. |
5 Hotovo | V mezičase do horkého výpeku v pánvi nasypeme šalotku s česnekem a chilli a orestujeme dozlatova. Vlijeme marinádu, ochutíme sojovkou, kari kořením, pepřem a případně trochou soli a povaříme. Mouku rozmícháme s deckou vody a nalijeme do omáčky. Ještě chvíli povaříme do zahoustnutí. Případně naředíme vodou. Omáčku na porce přecedíme přes cedníček. |
6 Hotovo | Panenku rozbalíme a nakrájíme ji na silnější plátky. Puštěnou šťávu nalijeme k omáčce. |