Ingredience
- 1 tofu natural
Marináda
- 5 lžic sojová omáčka
- 2 lžíce javorový sirup
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 olej olej
- 1 lžička sriracha omáčka
- 1 stroužek česnek
- kousek zázvor
A ještě
- 1 plná lžíce arašídové máslo
- 1 cibule cibule
- 1 lahůdková cibulka
- 1 mrkev
- 1 rajče
- 1 košťál brokolice
- 1 lžička Gustin
- 0.5 žlutá paprika
- 0.5 červená paprika
- dle chuti sůl
- olej
- čerstvý koriandr
Příloha
- 1 hrnek jasmínová rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme marinádu. Prolisujeme česnek a kousek zázvoru a smícháme s ostatními ingrediencemi. Promícháme a ochutnáme, aby chuť byla lehce štiplavá a sladkokyselá. Tofu nakrájíme na kostičky a do marinády naložíme. Necháme stát půl hodiny až hodinku. Občas promícháme. |
2 Hotovo | Připravíme si zeleninu a odložíme si jí do různých "hnízd". Košťál brokolice oloupeme a nakrájíme na hranolky, rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme. Papriky a cibuli nakrájíme na proužky a lahůdkovou cibulku na silnější šikmé špalíčky. |
3 Hotovo | Rýži propláchneme několikrát vodou. Pak doplníme jeden a půl násobkem vody čisté, osolíme, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Nejdřív na silnější teplotu a když začne rýže bublat, teplotu stáhneme a zvolna vaříme doměkka, celkem 12 minut. |
4 Hotovo | Ve větší pánvi rozehřejeme trošku oleje a orestujeme na ní nejdřív cibuli dosklovata. Jen opravdu krátce. Pak přidáme mrkev, zase minutku restujeme, přidáme tofu i s marinádou a po chviličce brokolicový košťál, papriku a lžíci arašídového másla. Promícháme. Až se rozteče, zalijeme 1,5 dl vody, ve které jsme rozpustili Gustin. Krátce prohřejeme a úplně nakonec do pánve dáme jarní cibulku a rajče. Ještě minutku prohříváme a stáhneme z plotny. |
5 Hotovo | Podáváme s posekaným koriandrem a rýží. |