Ingredience
- 0,5 králík
- cca 300 ml drůbeží vývar
- 80 g slanina vcelku
- 20 g máslo
- 20 g hladká mouka
- 5 stroužků česnek
- 3 červená paprika tenkostěnná
- 3 zelená paprika tenkostěnná
- 2 cibule
- olej
Marináda
- 3 lžíce kečup
- 1 plná lžíce plnotučná hořčice
- 1 lžíce sladká paprika
- 1 lžíce olej
- 1 lžíce citrónová šťáva
- dle chuti chilli vločky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Bramborový knedlík
- 500 g brambory560 g v syrové formě
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- pár kapek jablečný ocet
- ocet
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Smícháme veškeré ingredience na marinádu a vyšleháme metličkou. Ochutnáme a doladíme dle vlastní preference. Králíka naporcujeme, omyjeme, osušíme, odblaníme a vydatně potřeme marinádou. Necháme aspoň dvě hodiny (ale klidně přes noc) odpočinout v lednici v uzavřené nádobě. |
2 Hotovo | Do kastrolu, ve kterém králíka bude péct nalijeme trochu oleje a orestujeme v něm slaninu nakrájenou na kostičky. Pak přidáme posekanou cibuli s česnekem a restujeme dorůžova. Odhrneme stranou a na volnou plochu vložíme porce králíka a z obou stran rychle opečeme. Zbylou marinádu naředíme teplým vývarem a nalijeme do kastrolu přes maso. |
3 Hotovo | Papriky omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme na cca půlcentimetrové proužky. Přisypeme do kastrolu, zakryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 150 st. C. Pečeme 120 minut. Během pečení si připravíme z másla a hladké mouky zlatavou jíšku, kterou necháme trochu zchladnout. Pokličku odstraníme z kastrolu, teplotu zvýšíme na 180 st. C, do šťávy vmícháme jíšku a případně ještě doředíme vývarem. Pečeme ještě dalších 30 minut. |
4 Hotovo | V mezičase si uvaříme téměř doměkka brambory ve slupce a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Zasypeme moukou, krupicí a troškou soli. Přidáme vejce, olej a pár kapek octa. Vytvoříme příjemné nelepivé těsto. Pracujeme dost svižně, bramborové těsto rychle řídne. |
5 Hotovo | Na pomoučené ploše utvoříme váleček o průměru cca 6 cm, překrojíme na dvě části a vložíme do silně vroucí osolené vody. Vaříme 18 minut a ještě horké nakrájíme bílou nití na plátky. |