Ingredience
Krkovice
- 3 plátky krkovice bez kosticca 2 cm silné
- 250 ml masový vývar
- 50 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 1 větší cibule
- olej
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Zelí
- 1 malé bílé hlávkové zelí
- 3 lžíce jablečný ocet
- 1 cibule
- 1 lžíce cukr krupice
- sůl
- kmín
- hořčičné semínko
Knedlíky
- 600 g brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 lžička olej
- 1 vejce
- 0.5 lžičky jablečný ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si dáme vařit podobně velké brambory ve slupce. Vaříme do změknutí, cca 20 minut. Jsou-li hotové, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed jedné brambory. |
2 Hotovo | Naklepeme plátky krkovice, nařízneme okraje, aby se nám nekroutily. Osolíme, opepříme a okmínujeme. Posekáme cibuli a česnek. Orestujeme dozlatava v kastrolu na troše oleje. Pak vařečkou odsuneme stranou a na uvolněné místo vložíme maso. Opečeme z jedné strany a když se maso pustí kastrolu, obrátíme. Opečeme i z druhé strany. Podlijeme horkým vývarem, přiklopíme pokličkou nebo alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Pečeme 30 minut. Pak odklopíme, pečeme dalších 15 minut a na poslední minutu přidáme pokrájené máslo. |
3 Hotovo | Zelí nakrájíme na nudličky. Cibuli posekáme nadrobno. Do kastrolu kápneme olej a nasypeme cukr. Chvilku zahříváme a pak vsypeme zelí. Okmínujeme, osolíme, zasypeme hořčičným semínkem, zakápneme jablečným octem a sběračkou horké vody. Promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme cca 10 minut. Ochutnáme, dle chuti doladíme a ještě pár minutek podusíme. |
4 Hotovo | Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Ještě horké brambory oloupeme, prolisujeme nebo nastrouháme najemno. V misce smícháme s moukou, krupičkou, vejcem, olejem, octem a solí. Velmi rychle zpracujeme v těsto a vyválíme váleček o průměru cca 6 - 7 cm. Dle velikosti hrnce rozdělíme na 2 nebo 3 knedlíky, které vložíme do vroucí vody. Po minutě je vařečkou uvolníme ode dna a vaříme 15 minut. Poté vylovíme z vody a nakrájíme bílou nití. |