Ingredience
- 150 g špaldová mouka
- 100 g máslo
- 50 g mandle
- z cca 5 stonků květy levandule
- 2 lžíce med
- 1 vejce
- 0,5 kůra z bio citrónu
- 0,5 prášek do pečiva
- prášek, dřeň, extrakt... vanilka
- špetka sůl
- hrst na posypání mandle
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mandle rozmixujeme na mouku. Změklé máslo s medem ušleháme elektrickým šlehačem, aby se dohromady propojili. Potom přidáme vejce (trošičku z rozšlehaného vejce si uschováme na závěrečné potření sušenek), mouku s mandlemi, prášek do pečiva, odrané kvítky levandule, nastrouhanou kůru z omytého citrónu a špetku soli. Rukama vypracujeme vláčné těsto. |
2 Hotovo | Zabalíme do mikroténu a uložíme do lednice aspoň na hodinu odpočinout. Potom odkrajujeme kousky, které na vále vyválíme válečkem na placku 5 mm vysokou a vykrajujeme vykrajovátkem požadované tvary (vál můžeme lehce vysypat hladkou moukou a těsto přikrýt fresh fólií, práci nám to značně ušetří). |
3 Hotovo | Plech vyložíme pečícím papírem a na papír vyskládáme vykrájené sušenky. Povrch potřeme zbytkem vajíčka a posypeme posekanými kousky mandlí. |
4 Hotovo | Troubu předehřejeme na 190 st. C a sušenky pečeme 6-7 minut, až začnou okraje zlátnout. |
5 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |