Ingredience
Těsto
- 350 g hladká mouka
- cca 280 ml vlažná voda
- 150 g špaldová mouka celozrnná hladká
- 10 g sůl
- 5 lžic olivový olej
- 0,5 lžičky cukr
- 0,5 droždí
Náplň
- 1000 g mleté vepřové maso
- 250 g rajčatové pyré
- 100 ml bílé víno
- 80 g tvrdý sýr
- 20 černé olivy
- 6 sušená rajčata
- 4 stroužky česnek
- 1 cibule
- oregano
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Na potření
- 40 ml olivový olej
- 0,5 lžičky bylinková sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív připravíme masovou náplň. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme na něm nadrobno posekanou cibuli a česnek. Když zesklovatí, přilijeme víno a necháme vydusit. Pak vložíme maso a opékáme. Stále vařečkou oddělujeme od sebe, abychom získali jemnou hmotu. Přidáme pokrájená rajčata, pokrájené olivy, osolíme, okořeníme a zalijeme rajčatovým pyré. Chvíli podusíme a stáhneme z plotny. Necháme úplně vystydnout. |
2 Hotovo | Mezitím si připravíme těsto. Do vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzkypět. Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl, olej a přilijeme droždí. Důkladně zpracujeme hladké kynuté těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Když je těsto hotové, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Těsto poté rozválíme na kuchyňské lince na plát obdélníkového tvaru, silný mezi půl a jedním centimetrem. Po celé ploše rozetřeme náplň a posypeme jemně nastrouhaným sýrem. Po delší straně zavineme do štrůdlu a konce přimáčkneme, což zabrání vytékání náplně.. Aby se nám vešel na plech, stočíme jej do kruhu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Olivový olej smícháme s bylinkovou solí a mašlovačkou štrůdl vydatně potřeme. |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme 30 minut, až začne povrch štrůdlu zlátnout. Štrůdl necháme aspoň čtvrt hodiny zchladnout a až poté krájíme. |