Ingredience
- 180 g hladká mouka
- 100 g cukr krupice
- 130 g zakysaná smetana
- 70 g máslo
- 8 g prášek do pečiva
- 2 vejce
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 8 meruňky
- miska ostružiny
- na formu máslo a hrubá mouka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Formu vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou anebo vyložíme pečícím papírem. |
2 Hotovo | Do mísy vyklepneme vejce, přidáme cukr s vanilkou a špetkou soli a vyšleháme do nadýchané pěny. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Ten zapneme na nejvyšší otáčky. Když dostaneme požadovanou konzistenci, otáčky snížíme a přidáme zchladlé máslo a zakysanou smetanu. Pak už jen stěrkou opatrně vmícháme postupně přidávanou mouku s práškem do pečiva. Do těsta zamícháme pokrájené ovoce - v tomto případě meruňky. Těsto vylijeme do formy a navrch rozvrstvíme ostružiny. |
3 Hotovo | Bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 40 minut do zezlátnutí. Pro jistotu po této době ještě vyzkoušíme špejlový test. Špejli zapíchneme šikmo doprostřed moučníku a zjistíme, jestli se nám na ní nenalepí syrové těsto. Pokud bude špejle po vytažení suchá, je hotovo. |
4 Hotovo |