Ingredience
Korpus
- 200 g čerstvý špenát
- 85 g hladká mouka
- 80 g cukr krupice
- 4 vejce
- 1 lžíce olej
- z 0,5 citrónová kůra
- z 0,5 citrónová šťáva
- vanilka
- sůl
Krém
- 500 g mascarpone
- 200 ml šlehačka
- 50 g moučkový cukr
- z 0,5 citrónová šťáva
- vanilka
A ještě
- 180 g výrazná marmeláda
- drobné ovoce
- jedlé květy
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špenát zbavíme oschlých lístků a propláchneme vodou. Potom rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Klidně přes noc. Anebo důkladně osušíme. Potom listy hala bala pokrájíme nožem a následně rozmixujeme s trochou oleje, strouhané citrónové kůry a šťávy na kaši. |
2 Hotovo | Bílky se špetkou soli rozšleháme do řídké pěny. Pak zvýšíme obrátky na maximum a po malých dávkách přisypáváme cukr a přidáme i vanilku. Vyšleháme polotuhý sníh. Poznáme to tak, že po vytažení metly se špičky sněhu líně ohýbají dolů. Od této chvíle už používáme jen stěrku a se sněhem pracujeme velmi zlehka. Přimícháme žloutky hezky jeden po druhém, vždy zapracováváme až přidaný žloutek ve sněhu zmizí. Potom přidáváme na střídačku vždy lžíci špenátové kaše a lžíci mouky a zase zlehounka zapracujeme do těsta. |
3 Hotovo | Troubu rozpálíme na 200 st. C. Velký pečící plech vyložíme namačkaným pečícím papírem a ten potřeme tenkou vrstvou oleje. Taky si vezmeme 2 košíčky na muffiny. Do těch naplníme těsto, které použijeme následně na ozdobení rolády, a odložíme. Zbytek těsta rozetřeme na připravený papír na co největší placku. Plech s těstem vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 7 minut. Po upečení, a vyndání plechu, snížíme teplotu na 180 st. C a do trouby dáme odložené muffiny. Pečeme cca 18 minut. |
4 Hotovo | Na upečenou placku položíme čistý pečící papír a opatrně otočíme použitým papírem nahoru. Ten následně stáhneme a korpus spolu s novým papírem zabalíme do rolády. Zakryjeme utěrkou a necháme zchladnout. |
5 Hotovo | Mezitím do mísy vyklepneme mascarpone, zasypeme moučkovým cukrem a ochutíme vanilkou a citrónovou štávou. Mixérem krátce promícháme a zalijeme šlehačkou. Zase krátce vyšleháme, aby se vše propojilo. Nešleháme ale dlouho, aby se mascarpone nezdrclo. |
6 Hotovo | Korpus roztáhneme, po celé ploše potřeme marmeládou a třičtvrtinou krému. Zarolujeme a zbytek krému rozetřeme po povrchu rolády. Muffiny rozdrobíme v prstech a kousky těsta ozdobíme povrch rolády. Necháme hodinku zatuhnout v lednici a následně ozdobíme drobným ovocem a jedlými květy. |