Ingredience
Korpus
- 250 g hladká mouka
- 250 g čerstvý špenát
- 140 g cukr krupice
- 100 g olej
- 60 g podmáslí
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- z 0.5 citrónová šťáva
- z 0.5 citrónová kůra
- špetka sůl
Náplň
- 100 g mražené maliny
- 20 g cukr krupice
Krém
- 300 ml šlehačka 33%
- 150 g mascarpone
- 20 g moučkový cukr
- z 0.5 citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z lednice si předem vyndáme vejce a podmáslí, abychom je do těsta nedávali úplně studené. Pak si omyjeme a osušíme špenát. A taky chviličku podusíme maliny s cukrem, aby pustily šťávu a následně zchladly. Odvážíme mouku a smícháme s práškem do pečiva. |
2 Hotovo | Špenát nahrubo posekáme a v sekáčku rozmixujeme s olejem, citrónovou šťávou, kůrou a podmáslím na kašičku. |
3 Hotovo | Celá vejce dáme do robota, přidáme špetičku soli a zasypeme cukrem. Vyšleháme při vysokých otáčkách do světle žluté pěny. V tomto stavu z robota stáhneme a balónovou metlou opatrně vmícháme tekutou kašičku. |
4 Hotovo | Mouku si přesypeme do cedníku a postupně přesíváme do mouky a zároveň balónovou metlou lehce převalujeme, abychom vše dokonale promísili. |
5 Hotovo | Mufinový plech vyložíme papírovými košíčky nebo použijeme formičky silikonové. V nejhorším případě mufinové mističky vydatně vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. |
6 Hotovo | Pomocí malé naběračky dáme do každého košíčku po jedné. Doprostřed těsta lžičkou vložíme malinu s trochou šťávičky a zalijeme druhou částí těsta do plna. Jeden nebo dva košíčky (podle představy zdobení) si necháme bez malin a následně je rozdrobíme na závěrečnou dekoraci. |
7 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C horní/spodní ohřev (ne horkovzduch) a pečeme cca 20 minut. Jsou-li po této době upečené, vyzkoušíme špejlovým testem. Hotové cupcake necháme zchladnout a ozdobíme. |
8 Hotovo | Z lednice vyndáme šlehačku a mascarpone, dáme do vyšší nádoby, přidáme moučkový cukr (je ideální ten, ve kterém máme naložené zbytky vanilkových lusků) a citrónovou šťávu dle chuti. Vyšleháme při nižších otáčkách do hustého krému. |