Ingredience
Korpus
- 150 g čerstvý špenát
- 150 g hladká mouka
- 110 ml slunečnicový olej
- 100 g cukr krupice
- 80 g mandle
- 2 vejce
- z 0.5 citrónová šťáva
- z 0.5 citrónová kůra
- 0.5 prášek do pečiva
- špetka sůl
- vanilka
Mangové compoté
- 2 mango
- 30 g cukr krupice
- z 0.5 citrónová šťáva
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 g tučný tvarohvaničkový, vykapaný
- 200 ml šlehačka 33%
- 30 g moučkový cukr
- z 0.5 citrónová šťáva
A ještě
- lístečky na ozdobení máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hodinu před samotnou přípravou vyndáme z lednice vejce, abychom nepracovali s úplně studenými. A také si v sekáčku nebo na mlýnku rozdrtíme mandle na konzistenci mouky. |
2 Hotovo | Důkladně opláchneme špenát a rozložíme na čistou utěrku. Pořádně osušíme. Poté lístky pokrájíme na menší kousky a po částech rozmixujeme s olejem a citrónovou šťávou na kaši. |
3 Hotovo | Celá vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme na světlou hustou pěnu (kuchyňský robot to zvládne na nejvyšší obrátky během chvilky). Když jsou vejce dostatečně ušlehaná, už jsem stěrkou vmícháme špenátovou kaši, citrónovou kůru a vanilku. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mandlemi. Sypkou směs přimísíme po částech do tekuté složky a také jen stěrkou velmi zlehka promísíme. |
4 Hotovo | Troubu vyhřejeme na 180 st. C na horní/spodní ohřev. Pečící papír položíme na pečící plech a potřeme jemně olejem. Těsto na plech vylijeme a rozetřeme na placku, jako kdybychom dělali roládu. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 12 minut. Pak z trouby vyndáme a necháme zchladnout. Pomocí tvořítek vykrájíme kolečka a zbytek těsta rozdrobíme. Tvořítka použijeme ke skládání dortíků. |
5 Hotovo | Manga oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme na malé kostičky. Nasypeme do kastrůlku, zasypeme cukrem, přidáme citrónovou šťávu a podusíme doměkka. Necháme zchladnout. |
6 Hotovo | Tvaroh necháme na sítku okapat. Šlehačem ho zlehka smícháme s mascarpone. Zasypeme moučkovým cukrem, ochutíme citrónovou šťávou a ještě promísíme. Pak zalijeme šlehačkou a vyšleháme dotuha. Nesmíme to ale přehnat, aby se nám směs nezdrcla. Dochutíme tak, aby směs byla příjemně navinulá. Naplníme do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. |
7 Hotovo | Z pečícího papíru nastříháme čtverečky o hraně asi 10 cm a podložíme jimi tvořítka. Začneme skládat dortíky. Na dno všech tvořítek položíme kolečko těsta. Na ně nastříkáme ze sáčku část těsta a na krém dáme lžíci compoté. Navrch položíme kolečko těsta a takto pokračujeme až nahoru tvořítek. Mně to vyšlo na 4 zelené vrstvy. |
8 Hotovo | Dortíky necháme v obručích vychladit aspoň hodinu v lednici. Pak skleničkou s rovným dnem vytlačíme dortíčky ven. Po straně dortíky obmažeme krémem a obalíme v drobečcích ze zbylého těsta. Trochu těsta rozmažeme na povrch a sáčkem kolem vytvoříme krémový kruh. Ten naplníme vrchovatou lžící mangového compoté a ozdobíme vrchními lístečky máty. |
9 Hotovo |