Ingredience
- 280 g čerstvý špenát
- 240 g hladká mouka
- 220 ml slunečnicový olej
- 200 g cukr krupice
- 150 g mandle
- 4 vejce
- z 1 ks citrónová kůra
- z 1 ks citrónová šťáva
- 1 prášek do pečiva
- špetka sůl
- vanilka
Krém
- 250 g mascarpone
- 250 g měkký tvaroh
- 160 ml šlehačka 33%
- 60 g moučkový cukr
- dle chuti citrónová šťáva
Na ozdobení
- výrazná marmeláda
- borůvky
- rybíz
- fík
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hodinu před samotnou přípravou vyndáme z lednice vejce, abychom nepracovali s úplně studenými. A také si rozdrtíme mandle na konzistenci mouky. |
2 Hotovo | Špenát důkladně opláchneme. Rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout. Nejlépe přes noc, anebo důkladně osušíme utěrkou. Poté lístky pokrájíme na menší kousky a po částech rozmixujeme s částí oleje a citrónovou šťávou na kaši. |
3 Hotovo | Celá vejce s cukrem a špetkou soli vyšleháme na světlou hustou pěnu (kuchyňský robot to zvládne na nejvyšší obrátky během chvilky). Když jsou vejce dostatečně ušlehaná, snížíme obrátky a tenkým čůrkem přiléváme zbytek oleje a přidáme i vanilku. V dalším kroku obrátky snížíme na minimum a po částech přimícháme i špenátovou kaši, do které jsme přidali i citrónovou kůru. Mouku smícháme s práškem do pečiva a mandlemi. Sypkou směs přimísíme po částech do tekuté složky už jen stěrkou a velmi zlehka. |
4 Hotovo | Na dno pečící formy uchytíme pečící papír. Strany vymažeme máslem a vysypeme trochou polohrubé nebo hrubé mouky. Těsto do formy vlijeme a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme cca 55 minut. Po této době vyzkoušíme zapíchnout doprostřed dortu špejli. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Korpus necháme úplně vystydnout. |
5 Hotovo | Poté mascarpone vyklepneme do vyšší nádoby, přidáme tvaroh, cukr a citrónou šťávu a zalijeme šlehačkou. Krátce vyšleháme ponorným mixérem (pozor, aby se směs nezdrcla!) Zchladlý korpus prořízneme na 3 vrstvy, prostřední uděláme tenkou a z té nadrobíme "mech" na ozdobení. |