Ingredience
Korpus
- 310 g hladká mouka
- 240 g baby špenát
- 200 g cukr krupice
- 170 g rostlinný olej
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 0.5 citrónová kůra
- 0.5 citrónová šťáva
- špetka sůl
- vanilka
Na zvlhčení
- pomerančový džus
- maracujové pyré
Krém
- 450 ml šlehačka 40%
- 200 g tučný tvaroh
- 150 g mascarpone
- 2 lžíce moučkový cukr
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 smetafix
Mangové compoté
- 1 mango
- 2 lžíce maracujové pyré
- 1-2 lžíce cukrdle chuti manga
Ovoce na zdobení
- mango
- jahody
- maliny
- kuličky Rafaelo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce vyndáme aspoň hodinu před přípravou z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Špenát opláchneme a osušíme. Pak jej rozsekáme v sekáčku společně s citrónovou kůrou, šťávou a olejem. Mouku s práškem na pečení přesijeme do mísy. |
2 Hotovo | Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme řídký sníh a do něj postupně přisypáváme cukr. Při plných otáčkách vyšleháme do sněhu tuhého, ale ještě vláčného (při vytažení metly se špičky pomaličku ohýbají dolů). Snížíme obrátky a všleháme žloutky. Obrátky zase zvýšíme a šleháme 2 minuty. Obrátky zase snížíme a pomalu přiléváme špenátovou hmotu. Když je barva jednotná, vyndáme z robotu. |
3 Hotovo | Balónovu metlou opatrně promísíme s moukou, kterou přes sítko postupně přesíváme do vaječné směsi. Dortový ráfek nastavíme na 22 cm, na dno přichytíme alobal a ještě dno vyložíme kolečkem z pečícího papíru. Položíme na pečící plech. Těsto lijeme přímo doprostřed ráfku. Vložíme do trouby vyhřáté na 155 st. C (horkovzduch) a pečeme 45-50 minut. Po této době zkusíme test špejlí, bude-li po vytažení suchá. Příp. přidáme pár minutek. |
4 Hotovo | Korpus necháme 10 minut vydýchat ve vypnuté a otevřené troubě. Potom přendáme na chladící mřížku a po půl hodině uvolníme z formy. Stáhneme alobal s pečícím papírem. Necháme úplně vychladnout. |
5 Hotovo | Vychladlý dort dvakrát podélně prokrojíme. Pravděpodobně se pečením nevytvoří "čepice", takže pokud chcete dort ozdobit nadrobeným zeleným korpusem, skrojte si ještě jeden slabý plátek. |
6 Hotovo | Džus smícháme s maracujovým pyré a pomocí stěrky každou vrstvu korpusu (kromě té slabé placky na zdobení) poctivě namočíme. Potom vrstvy proložíme kousky pečícího papíru a vyskádáme na sebe. Zabalíme do fresh fólie a necháme ideálně přes noc proležet. |
7 Hotovo | Mango oloupeme, z jednoho pevného plátku můžeme vykrojit kytičky na zdobení. Zbytek pokrájíme na drobné kostičky a s trouškou cukru podusíme v rendlíčku. Nakonec vmícháme maracujové pyré. Necháme vystydnout. Plátek korpusu rozdrobíme. |
8 Hotovo | Na plnění si ušleháme šlehačku s tvarohem, mascarpone, cukrem, smetafixem a citrónovou šťávou. Krém naplníme do cukrářského sáčku. Naneseme na spodní díl korpusu a rozmažeme tak, aby okraje byly maličko vyšší. Na krém navrstvíme polovinu mangového kompotu a přikryjeme druhou částí. Opakujeme naplnění a přiklopíme vrchní díl. Ideálně uchytíme do ráfku, povrch přitlačíme, zakryjeme fresh fólií a dáme aspoň an půl hodiny do lednice. |
9 Hotovo | |
10 Hotovo | |
11 Hotovo | |
12 Hotovo |